Rasizam Marine Abramović: Aboridžini liče na dinosauruse

Agencije
Rasizam Marine Abramović: Aboridžini liče na dinosauruse

Čuvena umjetnica Marina Abramović našla se na meti oštrih kritika nakon što je na Tviteru izašao odlomak njenih budućih memoara "Walk Through Walke".

Naime, ona je u jednom dijelu memoara između ostalog napisala i to da australijski domoroci izgledaju "kao dinosaurusi".


To je izazvalo negodovanje velikog broja ljudi, koji su odmah ovu umjetnicu optužili za rasizam.

Marina se izvinila na svom profilu na Fejsbuku i navela da će obrisati sporni pasus iz finalne verzije knjige, ali njeno izvinjenje nije zaustavilo međunarodnu osudu.

Opisujući vrijeme koje je umetnica provela na Sjevernoj teritoriji ove zemlje 1979. godine, ona je između ostalog rekla i to da starosjedeoci izgledaju užasno... imaju veliki torzo (jedan od loših rezultata susreta sa zapadnom civilizacijom) i mršave noge.

Umjetnica je u prethodnom intervjuu za australijske medije rekla kako ima duboko poštovanje prema narodima Pijantjatjara i Pintupi, sa kojima je provela vrijeme u pustinji i zbog kojih je promjenila svoju umjetničku praksu. Međutim, to poštovanje izgleda nije bilo dovoljno da dobro razmotri problematično objavljivanje njihovog opisa.

U svom kasnijem izvinjenju Abramovićeva je rekla: "Opis koji je naveden u djelu mojih budućih memoara je preuzet iz mojih dnevnika i predstavlja prvu reakciju koju sam imala prilikom susreta sa tim ljudima, a ne razumijevanje i poštovanje prema Aboridžinima, koje sam naknadno stekla"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana