Raj za ljubitelje piva i dobre hrane

Glas Srpske
Raj za ljubitelje piva i dobre hrane

Čuveni festival piva "Oktoberfest" počeo je po 178. put 17. septembra u njemačkom gradu Minhenu, a trajaće do 3. oktobra. Očekuje se da će ovu manifestaciju posjetiti oko šest miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Prvo bure piva svečano je otvorio gradonačelnik Minhena Kristijan Ude, a točenju prve krigle piva u šatoru Šotenhamel prethodio je svečani defile konjskih zaprega minhenskih pivara, raznih grupa i udruženja u tradicionalnim bavarskim nošnjama pred masom svijeta. Već sat poslije otvaranja mnogi šatori bili su prepuni gostiju, tako da bez karte sa rezervacijom mjesta nije bilo ulaska u šator. Kao utjeha mnogim posjetiocima poslužile su bašte koje su imali svi veći šatori, pa se tu pilo pivo i jeli tradicionalni specijaliteti. Za roditelje sa djecom i omladinu najatraktivnije su vrteške, vozići koji jure kroz vodopad, razne ljuljaške, tornjevi sa kojih se velikom brzinom propada s visine, mjesta strave i užasa....

Za mnoge je "Oktoberfest" mjesto gdje za 17 dana može da se zaradi više nego za mjesec na redovnom poslu. Zato je ove godine na festivalu zaposleno više od 10.000 ljudi.

***********

"Oktoberfest" je najveća svetkovina piva na svijetu. Iako se održava još od davne 1811. godine, svjetska atrakcija postao je tek 50-ih godina prošlog vijeka, kada turisti masovno počinju da ga posjećuju.

Na "Oktoberfestu" se toči samo pivo koje je, kako neki tvrde, najbolje na svijetu. Ako se tome dodaju bavarske kobasice i specijaliteti i mnogo lijepih razuzdanih krčmarica u izazovnim nošnjama, eto dovoljno razloga za odlazak na ovaj događaj.

**********

Rekord u posjeti je postavljen 1999. godine kada se na "Oktoberfestu" skupilo 6,5 miliona ljudi. Prošle godine bilo ih je nešto manje, oko šest miliona, a za 17 dana trajanja festivala popijeno je 7,1 milion litarskih krigli piva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana