Rade Šerbedžija se rasplakao nakon spasa rijeke Une

GS
Rade Šerbedžija se rasplakao nakon spasa rijeke Une

Glumac Rade Šerbedžija se rasplakao nakon što je obustavljena gradnja male hidroelektrane na vrelu Une te zahvalio aktivistkinjama što su uspjele u ovome.

-Prvo da čestitam pobjedu. Da vam kažem, cure, to je najveća vaša zasluga. Svaka vam čast.  Kad je pobjeda, ne treba ništa drugo govoriti. Ne treba govoriti ni kako smo do nje došli. Malo je pobjeda u ovom kraju. Ovo je jedna od najvažnijih. Nisam mnogo učinio za Liku jer nisam mogao. Ko je išta ovdje učinio? Neću sad ni o tome - između ostalog je kazao, a prisutni su ga nagradili aplauzom.

Mnoge druge poznate ličnosti su se priključile kampanji protiv izgradnje hidroelektrane nosivši majice s natpisom. Među njima su Goran Bogdan, Mirvad Kurić, Feđa Štukan, Srđan Vuletić, Elma Tataragić i drugi.

Majice je dizajnirala poznata umjetnica Šejla Kamerić, u saradnji sa Fondacijom ACT.

Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata Hrvatske je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane na području ekološke mreže Natura 2000. - HR 2001069 Kanjon Une, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana