Quelli che il Lacio paravan za mafiju

Glas Srpske
Quelli che il Lacio paravan za mafiju

Popularnu fudbalsku emisiju "Quelli che il Lacio" na RAI 2 nedjeljom popodne mafijaši su koristili za komuniciranje sa svojim vođama koji su u zatvorima strogog režima bezbjednosti.

S obzirom na to da se u emisiju gledaoci mogu javljati SMS porukama, čiji se tekst onda ispisuje na dnu ekrana, mafijaši iz zatvora su koristili te "želje, čestitke i pozdrave" da bi svoje šefove tokom "odmora o državnom trošku" informisali kako ide posao

U Italiji je više od 600 mafijaških vođa u strogom zatvorskom režimu, poznatom kao "41 bis ultra". Njih su članovi bande obavještavali naizgled bezazlenim SMS porukama u fudbalskoj emisiji, poput "Ćao, Franko, putovanje je prošlo u redu" (što je značilo da je pošiljka droge stigla na odredište) ili "Paolo, sve je u redu" (naredba izdata članu bande je izvršena). Ta mafijaška linija komunikacije, koju bi bilo veoma teško uočiti, otkrivena je skoro slučajno, kad je jedan zatvorski čuvar cenzurišući zatvoreničku poštu uočio da je u pismu jednom mafijašu posebno napomenuto da obavezno gleda "Quelli che il Lacio" tu nedjelju.

Vinćenco Makri, tužilac iz Ankone, tu mafijašku šemu komunikacije prijavio je parlamentarnoj antimafijaškoj komisiji na sastanku u aprilu, ali zapisnik sa tog sastanka tek je sad izašao u javnost.

- Slanje poruka u fudbalsku emisiju samo je jedan od načina na koje su strogo čuvanim mafijašima dostavljane informacije. Poruke su izgledale obično, ali su krile bitna obavještenja mafijaškim šefovima - potvrdio je Makri za italijansku agenciju ANSA.

Simona Ventura, voditeljka koja "Quelli che il Lacio" vodi od 2001. godine, naravno nije imala pojma da RAI fudbalsku emisiju i mogućnost navijačkog dopisivanja SMS-om organizovani kriminal koristi na tako ingeniozan način. Za "Republiku" je izjavila da će, zbog mafijaške zloupotrebe, mogućnost slanja SMS-ova direktno na ekrane biti ukinuta kad emisija ponovo krene sredinom septembra sa početkom fudbalskog prvenstva Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana