Prosjačka moda zavladala svijetom: Nekima je nametnuta, neki je svjesno biraju

Agencije
Prosjačka moda zavladala svijetom: Nekima je nametnuta, neki je svjesno biraju

Pocjepano, iskrzano, uflekano, rastegljeno... Ovakve odjevne komade viđamo svaki dan, nose ih svi, na ulici, crvenom tepihu, bogati, siromašni, jedni što moraju, drugi što nemaju. Da li je u pitanju neprevaziđeni trend, bunt ili modna industrija nema šta novo da ponudi?

Iako važi za jednog od najplaćenijih glumaca Džoni Dep oduvijek fura taj "apa-drapa" stil. Stručnjaci bi ga možda nazvali "boho", ali u njegovom slučaju sve je dosta izražajnije.

Sljedbenika ima mnogo, od Dženifer Lopez, Kim Kardašian kojoj sve češće ispadaju koljena koliko nosi pocjepano, a na posljednjem izlasku paparaci su uslikali Bijonse u najdrastičnijem primjeru. Ona je pocijepane stvari sparila sa paprenim kimonom - čime kao da je željela da poruči "isti smo kao ostatak svijeta koji živi loše".

Što je u njenom slučaju lažna solidarnost jer kimono košta 20.000 evra.

Iako je ovakav stil zapravo duo pank kulture i stila, koji je još uvijek donekle u modi, psiholog Radmila Grujičić objašnjava za portal "Super žena" da ovakav trend treba posmatrati i iz ugla ljudske dekadencije.

"Mi ne možemo ni da zamislimo koliko ljudi u nekig drugim sferama Zemlje nemaju, koliko se bore i suočavaju sa siromaštvom. Njima verovatno nije do iscepane odeće, sirove hrane, organske proizvodnje. Ali, u ovom delu sveta gde pripadamo mi i o čemu govorimo malo je noviteta. Vraćamo se u svim sferama, na neki način, počecima. Zato mislim da je ovo sigurno jedna vrsta ljudske dekadencije. Takođe, nekima je ovo nametnuto, nekima je svesni izbor", kaže naša sagovornica.

Bez obzira na psihološko tumačenje i razloge, za ovakvu odjeću zaista nema potrebe da trošite basnoslovne svote novca. Etiketa u uglu ne mijenja mnogo stanje stvari- pocepano je i dalje pocijepano i, ma koliko ga plaitli ostaviće, u najmanju ruku, ležeran utisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana