Prisjećanje na film koji je promijenio SAD

Glas Srpske
Prisjećanje na film koji je promijenio SAD

Slavni holivudski glumac Al Paćino i ostali glumci koji su 1983. godine igrali u kultnom filmu "Lice s ožiljkom" u utorak uveče su se sastali Los Anđelesu na gala zabavi koja je upriličena povodom objavljivanja tog filma na blue-ray disku.

Na zabavu je došao i predsjednik "Universal Studios Home Entertainment " Kreg Kornbluu, koji je rekao da je "Univerzal" do sada prodao šest miliona DVD kopija filma.

Blue-ray disk sa filmom "Lice s ožiljkom" biće objavljen 6. septembra.

Film, za koji je scenario napisao Oliver Stoun, a režirao ga Brajan de Palma, smatra se remek-djelom sedme umjetnosti, mada se suočavao sa mnogim negativnim kritikama gotovo 30 godina zbog nasilja i jezika.

Mnogi fanovi filma smatraju da je njegova vrijednost u tome što je prikazao sve ono što se izbjegavalo u Americi tokom rata u Vijetnamu.

********

Na zabavu su, pored Paćina koji igra glavnu ulogu, došli i glumci Stiven Bauer, Šenon Tvid, Marija Končita Alonso, a prisutne je zabavljao reper Ludakris.

Prisutni su bili i nekadašnja "Plejbojeva" zečica Kendra Vilkinson, koja je došla sa suprugom, kao i rijaliti zvijezde Vijena Žirardi i Kejsi Kal.

********

Film "Lice s ožiljkom", drama o moći i pohlepi, u trenutku svog pojavljivanja redefinisala je kriminalistički žanr, a Paćinova gluma zabilježena je kao jedna od najimpresivnijih u posljednjih tridesetak godina. Malo koji film ostavio je tako snažan uticaj, ne samo u svijetu gangsterskog filma već i u pop kulturi.

Radnja filma vrti se oko Tonija Montane (Al Paćino), sitnog kubanskog kriminalca koji se u Majamiju pridružuje narko-bosu Franku Lopezu (Robert Lođa). Toni je beskompromisan, nemilosrdan i odlučan da u životu uspije po svaku cijenu. Zajedno sa svojim starim prijateljem Menijem Rejom (Stiven Bauer), od totalnog dna u kriminalnom lancu Montana se uzdiže do samog vrha floridskog kriminalnog svijeta.

Ono što je manje poznato jeste da je ovaj film rimejk verzije snimljene 1932. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana