Princ Hari bio na ivici nervnog sloma

Agencije
Princ Hari bio na ivici nervnog sloma

Princ Hari prekinuo je sa kraljevskom tradicijom ćutanja o mentalnim problemima, govoreći otvoreno o teškim emocionalnim tegobama koje je zadobio nakon smrti majke, princeze Dajane.

U intervjuu koji je dao za "Dejli telegraf" 32-godišnji princ rekao je da je zamalo pretrpio nervne slomove otkako mu je 1997. majka poginula u automobilskoj nesreći zbog čega je u kasnim dvadesetim morao da ide na psihoterapije. On kaže da je "isključio sve svoje emocije" na skoro 20 godina i da je "bio blizu nervnog sloma u velikom broju situacija". Opisao je dug, bolan proces odbijanja da se suoči sa gubitkom što se završilo tek u njegovim kasnim dvadesetim kada je potražio profesionalnu pomoć kako bi se izborio sa pritiscima i nezadovoljstvom.

- Moj način suočavanja sa tim je bio zabijanje glave u pijesak, odbijanje da ikada mislim na majku, jer zašto bi to pomoglo - otkrio je britanski princ.

Te godine su, kako se navodi, period u kom je započeo uspješnu vojnu karijeru, ali i povremeno privlačio neželjene naslove u medijima, posebno zbog fotografije na kojoj se vidi kako igra "strip bilijar"u Las Vegasu.

- Dugo potiskivanje tuge, vremenom je dovelo do dvije godine potpunog haosa - priča princ Hari.

Priznaje da se pretvarao da je njegov život odličan dok nije započeo sa psihoterapijama i suočio se sa problemima.

- Odjednom je počela je isplivava sva ta tuga koju nikada nisam ispoljio i tada sam shvatio da zapravo postoji mnogo stvari sa kojima bi trebalo da se suočim - prisjetio se princ Hari.

On je zajedno sa bratom princom Vilijamom i snahom vojvotkinjom od Kembridža, Kejt Midlton, radio sa ustanovama koje promovišu mentalno zdravlje. Oni su se zalagali da problemi mentalnog zdravlja moraju imati isti prioritet kao i druga zdravstvena oboljenja i da bi o njima trebalo da se govori otvoreno, bez stigmatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana