Predmeti sa Titanika za 189 miliona dolara

Tanjug

Kompanija "Premijer egzibišns", koja ima prava da izvlači i spasava predmete sa "Titanika" saopštila je da će svoju kolekciju predmeta sa potonulog broda prodati za 189 miliona dolara.

Sa olupine, koju je 1985. otkrio istraživač Robert Balard, "Premijer" je do sada izvadio više od 5.000 predmeta tokom osam ekspedicija od 1987.

U kolekciji koja je na prodaju nalaze se delikatne porcelanske posude, srebrni escajg, kao i dio palube koja je izvučena iz Atlantika gdje je "Titanik" potonuo prije 100 godina kada je udario u ledeni brijeg. Tom prilikom živote je izgubilo 1.500 ljudi.

Dionice "Premijera" skočile su 18 procenata u utorak, nakon što je kompanija saopštila da namjerava da proda predmete za 189 miliona dolara neimenovanoj grupi pojedinaca.

Kompanija je željela da proda svoj dio "Titanika" kako bi se koncentrisala na svoje putujuće izložbe ali je federalni sud u SAD prošle godine presudio da prodaja mora da znači da kolekcija "Titanik" ostane cijela.

Kupci su očigledno grupa ljudi sa pozamašnim sredstvima jer imaju mogućnosti da izložbe i brinu se o predmetima, a imaju i dozvolu suda, rekao je Bil Vlahos, menadžer fonda Odisej velju partners koji ima akcije u "Premijeru".

Zvaničnici "Premijera" saospštili su da očekuju da će prodaja biti uspješno završena i da će ispuniti sve uslove suda.

Prodaja kolekcije, prenosi Rojters, dio je napora da se pronađe trajni dom za predmete sa "Titanika".

"Premijer" je jedina kompanija kojoj je dozvoljeno da izvlači predmete sa "Titanika". Ta kompanija je takođe poznata po svojim putujućim izložbama "Tijela" i "Razotkrivanje tijela". Upravo će izložba "Razotkrivanje tijela" biti otvorena na beogradskom sajmu od 17. marta do 23. oktobra 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana