Predmeti Fredija Merkjurija na aukcijskoj prodaji od 6. do 8. septembra

Tanjug
Foto: Tanjug

LONDON - Više od 1.500 predmeta i suvenira koji su pripadali frontmenu grupe Kvin Frediju Merkjuriju, a koji bi trebalo da se nađu u aukcijskoj prodaji od 6. do 8. septembra u Sotbiju, sada su izloženi javnosti u Londonu od 6. do 8. septembra.

Prodaju tih predmeta od aprila najavljuje Merkjurijeva dobra prijateljica Meri Ostin kojoj je on ostavio polovinu svog bogatstva procjenjenog na 75 miliona dolara, kao i kuću sa 28 soba u Londonu u kojoj ona i danas živi.

Kolekcija, za koju se procjenjuje da vrijedi više od šest miliona funti, uključuje scenske kostime, kao što su kombinezoni sa šljokicama, svjetlucave cipele, repliku krune Svetog Edvarda od vještačkog krzna, crvenog somota i kamenčića koji su nosili tokom poslednje svetske turneje.

U kolekciji su i rukom pisani stihovi pesme "We are the champions", pjevača koji je preminuo od side 1991. godine, kao i note sa akordima pesama, koji se procjenjuju na najmanje 200.000 funti, piše Ansa.

Crni lakirani klavir za bebe za kojim je Fredi Merkuri komponovao i razvio neke od najvećih Kvin hitova, uključujući Bohemian Rapsodi, središnji je dio prodaje pjevačeve imovine sledećeg mjeseca.

U prodaji će se naći i dječiji klavir Jamaha, umetnička djela, lične polaroidne fotografije, Srabl table koje je nosio na turneje, prenosi Gardijan.

Direktor Sotbija Tomas Vilijams rekao je da je Merkjuri bio sakupljač koji ništa nije bacao kao i da njegova imovina pruža izvanredan pregled pjevačevog života od djetinjstva do smrti.

Merkjuri je umro 1991. u 45. godini, samo 24 sata nakon što je potvrdio da ima sidu i apelovao na svoje fanove da se pridruže "borbi protiv te strašne bolesti".

Prodajna izložba biće tematski raspoređena u 15 Sotbijevih galerija, od kojih je jedna posvećena Merkurijevom interesovanju i strasti za japansku umetnost i predmete, prikupljene tokom sedam posjeta zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana