Ponovo svađa u grupi Bijelo dugme

Glas Srpske
Ponovo svađa u grupi Bijelo dugme

Koncertom "Bijelo dugme - Kad bi bio Bijelo dugme", koji su Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa održali prošlog vikenda u Zagrebu, povrijedili su, navodno, intelektualno vlasništvo Željka Bebeka.

Ovo tvrdi menadžer Dževad Zahirović te ističe da je Bebek jedini nosilac i ovlašćeni da raspolaže žigovima "Bijelo dugme" i "Kad bi bio Bijelo dugme" u Hrvatskoj, a da njegovi bivši saradnici nisu tražili odobrenje za njihovo korišćenje.

- Ti su žigovi registrovani kao Bebekova svojina, što se može provjeriti u Zavodu za intelektualnu svojinu u Zagrebu - kaže Zahirović, koji čeka da se Bebek vrati iz Amerike pa da odluče hoće li preduzimati dalje korake.

Upitan za reakcije na ove optužbe, Tifa je utvrdio da "Bebek priča gluposti".

- "Kad bi bio Bijelo dugme" je pjesma nastala kada se grupa još zvala "Jutro". Nuno Arnautalić polagao je pravo na ime "Jutro" i, kada je on otišao, onda se grupa nazvala "Bijelo dugme" po pjesmi. Neka Bebek ne se.. da ja ne bih počeo da pričam ko je Željko Bebek. On nema pravo na taj naziv. Možda traži otpremninu za penziju, ali je od Alena i mene neće dobiti - kategoričan je Tifa.

Raka Marić, producent "Bijelog dugmeta" i prijatelj frontmena Gorana Bregovića, pita se koga više zanima "Bijelo dugme".

- Tifa je, zaista, sjajan momak, a o ostalima ne bih govorio - poručio je Marić.

Zbog nesuglasica sa Željkom Bebekom, koje su počele 2006. godine, kada se "Bijelo dugme" okupljalo za veliku turneju u Sjevernoj Americi, sa nastupa se povukao i vođa grupe Goran Bregović. On, naime nije došao na koncerte zato što se nekoliko mjeseci ranije posvađao sa Bebekom, tako da mnoge pjesme nisu otpjevane na turneji, zato što Bregović drži većinu autorskih prava.

Koncerti su tada održani u Atlanti, Čikagu, Njujorku i Torontu, a muzički kritičari su razočarani koncertima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana