Polanski se bori protiv izručenja Americi

Glas Srpske
Polanski se bori protiv izručenja Americi

Reditelj Roman Polanski, koji je uhapšen u Cirihu zbog toga što je u Americi prije više od 30 godina optužen da je imao seksualne odnose sa 13-godišnjom devojčicom, boriće se protiv izručenja, izjavio je juče njegov advokat Erv Temim.

Polanski, koji je pobjegao iz Sjedinjenih Američkih Država 1978. godine, uhapšen je u subotu kada je došao da primi nagradu za životno djelo na Filmskom festivalu u Cirihu.

Nije poznato zašto su SAD izabrale baš ovaj trenutak da traže izručenje Polanskog (76) koji redovno dolazi u Švacajrsku gdje ima i kuću.

- Mi ćemo tražiti da bude oslobođen i branićemo se od razloga za pokretanje procedure izručenja - rekao je advokat Polanskog Erv Temim francuskom listu "Figaro".
Portparol tužilaštva okruga Los Anđeles, Sendi Gibons, kaže da je njeno tužilaštvo Švajcarskoj poslalo privremeni zahtjev za hapšenje kada je saznalo da Polanski dolazi u Cirih.
Žrtva Romana Polanskog, Samanta Gejmer sa Havaja smatra da Polanski ne treba da ide u zatvor.
Švajcarsko ministarstvo pravde saopštilo je juče da bi Polanski mogao da se nađe na slobodi pod kaucijom, pod uslovom da se obaveže da neće napustiti Švajcarsku.
Osim toga, više svjetski poznatih reditelja, glumaca i umjetnika potpisalo je peticiju za "momentalno oslobađanje" Romana Polanskog i kritikovalo "policijsku klopku" koja je, kako smatraju, u Švajcarskoj postavljena francuskom reditelju.
Među prvim potpisnicima peticije su Kosta Gavras, Vong Kar-Vaj, Monika Beluči, Fani Arden, Etore Skola, Marko Belokio, Đuzepe Tornatore i Abderahman Sisako. Peticiju su potpisali i Toni Gatlif, Pjer Žolive, Paolo Sorentino, Mikele Plasido, Barbet Šreder, Žil Žakob i Bertran Tavernije.

Jedna advokatska kancelarija iz Ciriha saopštila je da je reditelj Roman Polanski angažovao švajcarskog advokata Lorenca Ernija da ga zastupa tokom pritvora u Švajcarskoj i mogućeg izručenja SAD, javio je Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana