Počeo najveći svjetski karneval u Rio de Žaneiru

Glas Srpske
Počeo najveći svjetski karneval u Rio de Žaneiru

Cjelodnevni ulični ples, defile oskudno odjevenih žena, muškaraca prerušenih u nježniji pol, siromašnih u kraljevskim kostimima, sve to je moguće samo u Rio de Žaneiru, i to na pet dana, koliko traje najluđa svjetska zabava.

Gradonačelnik Rija Eduardo Paeš predao je u petak uveče ključeve grada mitskom vladaru zabave, kralju Mamu, čime je zvanično počeo najveći karneval na svijetu.

Karneval u Riju svake godine traje pet dana, tokom kojeg su ulice prepune ljudi. Na najpoznatijem svjetskom karnevalu učestvuje svake godine stotine hiljada ljudi.

- S velikom radošću predajem ove ključeve kralju Momu - izjavio je gradonačelnik Paeš, koji je i sam bio igrač sambe, dok je kao perkusionista svirao na ranijim karnevalima.
Karneval od 1930. godine otvara kralj Momo. Uoči karnevala održava se takmičenje na kojem se bira kralj, a glavni uslov da se osvoji ta počasna titula je da pobjednik bude teži od 150 kilograma.

rioTokom najveće karnevalske fešte sve je dozvoljeno, ali uz igru i pjesmu, ne poštuju se ustaljena pravila oblačenja - žene su u oskudnoj odjeći, muškarci se oblače kao žene, siromašni paradiraju kao kraljevi...

Očekuje se da će ovogodišnji karneval posjetiti više od 756.000 ljudi iz Brazila i cijelog svijeta, koji su, kako je saopštila turistička organizacija Rija, napunili sve hotele i potrošiće oko 560 miliona dolara.

Osim zvanično prijavljenih grupa koje će učestvovati na dvodnevnoj paradi sambe, ove godine su se prijavile i 424 ulične grupe, koje već nekoliko sedmica paradiraju gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana