Počele svečanosti povodom vjenčanja princeze sa šamanom

Tanjug
Počele svečanosti povodom vjenčanja princeze sa šamanom

OSLO - Svečanosti povodom vjenčanja norveške princeze Marte Luiz i njenog američkog partnera, samozvanog šamana Dureka Vereta, počele su danas, a stotine gostiju stižu u grad Alesund na zapadu Norveške.

Gosti će kasnije danas otputovati morem do sela Geirangera na obali fjorda koji je proglašen za svjetsku baštinu Unesko, prenio je Bi-Bi-Si.

Par će se potom vjenčati na privatnom događaju u subotu, uz tradicionalni obred norveške crkve.

Vjenčanju će prisustvovati članovi švedske kraljevske porodice, kao i neke poznate ličnosti uključujući američku rijaliti zvijezdu i manekenku Sintiju Bejli.

Norveški mediji su javili da su gosti zamoljeni da ne koriste mobilne telefone ili kamere tokom proslave i da ne objavljuju ništa na društvenim mrežama.

Princeza Marta Luiz (52) i Veret (49) objavili su vjeridbu 2022. godine. Princeza, najstarija od dvoje djece norveškog kralja Haralda, ranije je bila udata za pokojnog pisca i umjetnika Arija Bena sa kojim ima tri ćerke - Mod, Liju i Emu. Njih dvoje su se razveli 2017. godine, a Ben je preminuo na Božić 2019. godine. Marta Luiz je već decenijama izazivala kontroverze u Norveškoj zbog učešća u alternativnim metodama liječenja, a izgubila je počasnu titulu kraljevskog visočanstva 2002. godine kako bi joj bilo dozvoljeno da pokrene sopstveni biznis.

Veret navodi na svom sajtu da je on šesta generacija šamana, kao i da mu je, kada je bio dijete, jedan rođak predvidio da će se jednog dana oženiti princezom Norveške.

Međutim, mnogi Norvežani još nisu u potpunosti prihvatili Vereta, smatrajući da postoje mnoge kulturološke razlike, prenosi BBC. Kada je vjeridba prvi put objavljena, norveška državna televizija NRK javila je da će se Veret preseliti u Norvešku i pridružiti se kraljevskoj porodici bez titule.

On i Marta Luiz su sada navodno kupili kuću u Norveškoj. Njen mlađi brat, prestolonasljednik Hakon, naslijediće svog oca na mjestu kralja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana