Pink Flojd prodaje svoj katalog za 400 miliona dolara

Agencije
Pink Flojd prodaje svoj katalog za 400 miliona dolara

LONDON - Britanski rok bend Pink Flojd postigao je dogovor s kompanijom Soni o prodaji svog muzičkog kataloga za skoro 400 miliona dolara.

Legendarna grupa pristala je da proda prava na svoj muzički katalog, ime i brend, ali ne i prava na pjesme. Ovaj dogovor usledio je nakon višegodišnjih sporova oko detalja prodaje između preživjelih članova benda, prenosi „Gardijan“.

U 2022. godini, „Varajeti“ je objavio da Pink Flojd planira da proda svoje ploče i drugu imovinu u vrijednosti do 500 miliona dolara. Ipak, prema pisanju lista, potencijalni kupci su odložili kupovinu nakon intervjua basiste i osnivača benda Rodžera Votersa za magazin „Roling Stoun“ 2022. godine, u kojem je dao kontroverzne izjave o Izraelu, Ukrajini, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Voters je, između ostalog, izjavio da nije tačno da je ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine "ničim izazvana". Rusija je pozvala Votersa da se obrati Savjetu bezbjednosti UN početkom 2023. godine, gdje je ponovio tu tvrdnju. Iste godine, policija u Berlinu istraživala je Votersa zbog nošenja uniforme u nacističkom stilu na koncertu u tom gradu. Takođe, te godine je dobio pravnu bitku koja mu je omogućila da održi koncert u Frankfurtu, nakon što je grad pokušao da otkaže događaj nazivajući Votersa "jednim od najpoznatijih antisemita na svijetu".

Voters je uvijek negirao optužbe za antisemitizam.

Početkom ove godine, kompanija za muzička prava BMG, koja je 2016. godine potpisala ugovor sa Votersom, odbila je da nastavi saradnju s njim zbog njegovih komentara o Izraelu, Ukrajini i SAD.

Muzički katalog Pink Flojda smatra se jednim od najvrijednijih u savremenoj muzici, navodi „Varajeti“. Najpoznatiji albumi benda uključuju The Wall, Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals i mnoge druge.

Tokom poslednjih nekoliko godina, i drugi umjetnici visokog profila, kao što su Brus Springstin, Bob Dilan, Džastin Timberlejk, Šakira i Red Hot Chilli Peppers, prodali su svoje muzičke kataloge raznim muzičkim kućama.

Ranije ove godine, objavljeno je da je Soni u pregovorima o kupovini muzičkog kataloga grupe Kvin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana