Otrčao 366 maratona u godini

Glas Srpske
Otrčao 366 maratona u godini

Španski ultramaratonac Rikardo Abad započeo je 1. oktobra 2010. godine nevjerovatan projekat, gdje je odlučio da otrči 500 maratona u 500 sljedećih dana.

Godinu poslije toga čudesni je Navarac proslavio ulazak u "Ginisovu knjigu rekorda". U Madridu je otrčao 366. maraton u nizu. Srušio je time svjetski rekord Belgijanca Stefana Engelsa, koji je isto postignuće uspio da ostvari kroz 365 uzastopnih dana. Ostalo je Abadu da otrči još 134 maratona u 134 sljedeća dana. Svoj bi poduhvat, u koji je krenuo iz humanitarnih namjera da bi prikupio što više novca za Navarsko udruženje za pomoć ljudima sa intelektualnim poteškoćama, trebao da završi 13. februara 2012. godine.

Najmanje jednu od 500 maratonskih dionica isplanirao je da odradi u svakoj od 50 španskih pokrajina. Ukupna daljina koju će Abad savladati uspije li u svojoj ideji iznosiće 21.100 kilometara.

- Svi me smatraju ludakom. Svaki radni dan u sedmici moram da odradim osmočasovnu smjenu u firmi u Tafali. Imam fiksan raspored smjena, tako da ponekad moram da spojim dva maratona praktično jedan za drugim. Znalo se dogoditi da otrčim 42 kilometra kasno poslijepodne, pa onda nova 42 odmah sutradan rano ujutro. Najteže je kad radim noćnu smjenu. Odlazim sa posla u šest ujutro, pojedem doručak i idem odmah da trčim - izjavio je ultramaratonac, koji je zbog svog cilja na veliko iskušenje stavio sopstveno zaposlenje i porodicu, suprugu i šestogodišnju kćerkicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana