Osam decenija zgrade Banske - gradske uprave

Sanja Jokić
Osam decenija zgrade Banske - gradske uprave

Jedan od simbola Banjaluke, zgrada Administrativne službe grada, useljena je na današnji dan prije 80 godina.

Tom prilikom, u zgradi Administrativne službe grada danas će biti pripremljena prigodna svečanost, odnosno upriličena foto-izložba i elektronska prezentacija gradnje zgrade Banske - gradske uprave.

- Prvi vrbaski ban Svetislav Tisa Milosavljević nije bio zadovoljan uslovima u kojima je radila tadašnja oblasna uprava te je 1930. godine odlučio da sagradi novu zgradu današnje gradske uprave koja je sve do danas jedna od najznačajnijih građevina i obilježja Banjaluke - rekao je "Glasu Srpske" istoričar Zoran Pejašinović.

Prema njegovim riječima, formiranjem Vrbaske banovine 1929. godine, Banjaluka je postala sjedište te pokrajine, i u nju će sticajem okolnosti doći hiljade činovnika za potrebe Banske uprave.

- Ban Milosavljević, kada je zakoračio u Banjaluku na Mitrovdan 1929. godine shvatio je da ona nema mnogo toga te tako ni odgovarajuće prostorije za Bansku upravu - kazao je Pejašinović.

Kako je rekao, prvo je počela gradnja zgrade Banske uprave, današnje opštine a potom Banski dvor.

- Kamen temeljac za tu zgradu položen je u ljeto 1930. godine i za svega 15 mjeseci ona je sazidana i useljena. To je bilo pravo građevinsko čudo s obzirom na to da u to vrijeme nije bilo mješalica, kranova i druge savremene građevinske tehnike, jer su ljudi u to vrijeme radili uz pomoć drvenih skela - naglasio je Pejašinović.

Nekadašnji načelnik Prosvjetnog odjeljenja i direktor Gimnazije Vaso Glušac shvatio je značaj zgrade Banske uprave koja je ubrzo postala čest motiv na brojnim gradskim razglednicama.

- Onovremeno objekat Banske uprave imao je nekih 150 prostorija ali se u nekom suštinskom, arhitektonskom smislu nije promijenio. Samo je novo vrijeme donijelo savremene tehnologije koje su je dodatno uljepšale te tako učinile funkcionalnijom i modernijom - dodao je Pejašinović.

Podsjetio je da je zgrada današnje Administrativne službe grada prije nekoliko godina renovirana kao i da je siguran da bi i Ban bio ponosan na nju i Banjaluku.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić je istakla da su u Administrativnoj službi grada ponosni na osam decenija zgrade u kojoj su smješteni i da će se, kao i do sada, truditi da ispune sve zahtjeve i očekivanja građana koji svakodnevno posjećuju gradsku upravu.

Smještaj

Kada je Ban Milosavljević došao u Banjaluku nije imao odgovarajući smještaj pa je stanovao u hotelu "Bosna".

- Potom je, za njegove potrebe, renovirana vila "Božić" i u njoj je bio sve do Mitrovdana 1932. godine dok nije izgrađen Banski dvor, gdje je preselio sa porodicom. Prethodno je u skladu sa Zakonom o banskoj upravi, valjalo organizovati sedam odjeljenja: Opšte, Upravno, Poljoprivredno, Prosvjetno, Tehničko, Odjeljenje za socijalnu politiku i narodno zdravlje i Finansijsko odjeljenje. On je našao privremeni smještaj za činovnike, ali je brzo pokrenuo pripreme za izgradnju Banske uprave a istovremeno i Banskog dvora - kazao Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana