Oktoberfest dočekuje šest miliona ljubitelja piva

Glas Srpske
Oktoberfest dočekuje šest miliona ljubitelja piva

Tradicionalni "Oktoberfest", koji je počeo u subotu u Minhenu otvaranjem prve bačve piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave do 3. oktobra trebalo bi da okupi više od šest miliona posjetilaca.

Čast da otvori prvu bačvu, a time i označi početak 178. najvećeg narodnog festivala i praznika piva na svijetu, pripala je gradonačelniku Minhena.

Organizatori očekuju da će za vrijeme festivala domaćini i gosti popiti više od šest miliona litara piva, koje, po običaju, služe lijepe i vješte bavarske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama, na oduševljenje gostiju iz Evrope, Amerike, Australije...

"Oktoberfest" je zaštitni znak Bavarske, a održava se duže od 190 godina.

Osim pojačane bezbjednosti, ovogodišnji "Oktoberfest" nudi i više tradicije, ali i nešto više cijene. Tako krigla piva košta i devet evra, a pola pečenog pileta deset evra. Gosti će ovog puta moći da plešu samo na klupama, a ne i na stolovima.

Na vašaru će, kao i obično, pored velikog broja najboljih bavarskih piva, biti tradicionalnih jela - pečenih volova, bijelih kobasica, koljenica i liciderskih srca, mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta.

Jedan od najuspješnijih festivala bio je 2004. godine, kada se popilo 5,5 miliona litara piva, 35.000 litara vina, 20.000 boca šampanjca, 200.000 šoljica kafe i čaja, te 700.000 boca vode i limunade. Te iste godine izgubljeno je oko 4.000 stvari, a najbizarnije od njih su note djela Johana Sebastijana Baha i vještački zlatni zubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana