Oktobarfest posjetilo 6,9 miliona ljudi

Glas Srpske
Oktobarfest posjetilo 6,9 miliona ljudi

U Minhenu je juče zatvoren "Oktobarfest", a organizatori su saopštili da je bio uspješniji nego ikada. Naime, posjetilo ga je 6,9 miliona ljudi, a popijeno je rekordnih sedam i po miliona litara piva, odnosno pola miliona više nego prošle godine.


Organizatori festivala saopštili su da su i sami iznenađeni tim brojkama jer je postojala bojazan da bi pivopije mogle da budu obeshrabrene zbog toga što je nekoliko dana prije početka "Oktobarfesta" povećana cijena piva na devet evra za litarsku kriglu.

- Ovo je zaista zlatna livada - rekla je članica Organizacionog odbora Gabriela Vinšepl.

Ostvarenim rezultatima bio je oduševljen i gradonačelnik Minhena Kristijan Ude.

- Štimung na "Oktobarfestu" bio je izvanredan od prvog dana do danas i svi smo prezadovoljni - rekao je Ude.

Iako ove godine nije dostignuta rekordna posjeta iz 1985, kada je na festivalu bilo 7,1 milion posjetilaca, poslovni rezultati su bili izvanredni.

Osim što je prodaja piva bila sedam odsto veća nego lani, za osam odsto je uvećana i prodaja bezalkoholnih pića, a posjetioci su pojeli čak 118 volova.

Povećan broj posjetilaca nije međutim doveo i do povećanja broja tuča, kojih je bilo 58, što je manje nego prošle godine.

Trovanje alkoholom dobilo je 777 ljudi, za razliku od 2010. godine, kada je u pijenju piva pretjeralo 840 osoba.

"Oktobarfest" je osnovan 12. oktobra 1810. godine, kada su se vjenčali bavarski kralj Ludvig Prvi od Vitelsbaha i Tereza fon Saksen Hildburghauzen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana