Od predoziranja umrla Ejmi Vajnhaus VIDEO

Glas Srpske
Od predoziranja umrla Ejmi Vajnhaus VIDEO

LONDON - Britanska pjevačica Ejmi Vajnaus umrla je od prevelike količine droge u 27. godini, potvrdili su u subotu njeni menadžeri, a prenose britanski mediji.

Vajnhaus je pronađena mrtva u subotu poslijepodne, oko 16 sati, u njenom domu u sjevernom Londonu.

"Back to Black" pjevačica je pronađena u stanu u koji je hitna služba došla oko 15.54, a njena smrt se tretira kao "neobjašnjena" od strane policije.

.

.

.

.

.

ejmi 1U saopštenju Metropolitan policije se kaže: "Policiju je pozvao londonski ambulantni servis na adresu u Camden trgu NW1 nešto prije 16.05, sa viješću da je pronađena mrtva žena."

Ejmi je imala dugu istoriju zavisnosti od droge i alkohola, a na njenom zvaničnom veb sajtu ranije je objavljeno da će, poslije koncerta u Beogradu, otkazati sve predstojeće zakazane koncerte.

Prve glasine o njenoj smrti pojavile su se na sajtu društvene internet mreže Tnjitter.

ejm  beogradBeograd posljednji nastup

Ejmi Vajnhaus se proslavila drugim studijskim albumom "Back to Black", izdatim u oktobru 2006.

Rođena je 14. septembra 1983. u sjevernom Londonu, u jevrejskoj porodici.

Debi album "Frank" objavila je 2003. i on je naišao na dobar prijem kod kritike u Velikoj Britaniji. Bio je nominovan za nagradu "Merkur".

Drugi album "Back to Black" donio joj pet "Gremi" nagrada.

U februaru 2007. dobila je nagradu BRIT za najbolju britansku umjetnicu.

Ranije ove sedmice Ejmi je na iTunes festivalu s nekoliko plesnih pokreta pružila podršku svom kumčetu Dion Bromfild (14), pozivajući publiku da kupi album.

Taj nastup na koncertu došao je pošto je otkazala evropsku turneju nakon katastrofalne izvedbe u junu, kada je padala po pozornici u Beogradu i uz nesuvisao performans djelovala vrlo dezorijentisano i van stvarnosti.

Nakon koncerta koji je razbjesnio obožavaoce, a potom i videa sa njega koje su vidjeli milioni ljudi u cijelom svijetu, otkazala je preostale termine svoje evropske turneje.

Ejmi Vajnhaus radila je na svom dugo očekivanom novom albumu, nastavku veoma uspješnog iz 2006, koji je i u posljednje tri godine prodat u milionima kopija.

ejm i majkaMajka: Umrijeće prije mene

Ejmi Vajnhaus je imala problematičan život, koji je uključivao različite pokušaje odvikavanja od ovisnosti od droge i alkohola.

U intervjuu 2008. godine, njena majka Dženis rekla je da neće biti iznenađena ako njena kćerka umre prije nje.

"Već dugo znam da moja kćerka ima probleme. Znam da bi mogla da bude mrtva u roku od godinu dana. Gledamo je kako se ubija polako. Ako ona ostane na tom putu, droga će na kraju da pobijedi", rekla je Dženis.

ejni 4Biografija

Britanska pjevačica i autorka Ejmi Vajnhaus (27) rođena je kao Ejmi Džejd Vajnhaus 14. septembra 1983. godine u Enfildu u Londonu u jevrejskoj porodici koja je bila veliki poklonik pozorišta i muzike.

Odrasla je uz džez muziku, a još kao mala bila je buntovnog karaktera, pa je tako u 14. godini izbačena iz škole.

Profesionalnu karijeru započela je u 16. godini, da bi povremeno nastupala u klubovima i snimala niskobudžetne demo snimke.

U 19. godini snimila je prvi album "Frenk" (2003) sa primjesama džeza, koji je postao pravi hit i donio joj nekoliko nominacija za nagrade, a u narednih nekoliko godina prolazi kroz niz ličnih problema, uključujući borbu u odvikavanju od narkotika.

Njen album iz 2006. godine "Back to Black" postao je svjetski hit, a pjesma "Rehab" dostigla je devetu poziciju na američkoj listi pop singlova.

Veliki prodor na muzičkoj sceni načinila je 2008. godine, kada je postala prva Britanka koja je dobila pet "Gremija" u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umjetnika i pjesmu godine za "Rehab".

Tokom 2008. godine održala je niz veoma uspješnih koncerata, a u junu je iznenada hospitalizovana zbog ozbiljnog problema s plućima.

Bila je prepoznatljiva po originalnom stilu, koji je karakterisala visoko podignuta punđa u stilu 60-ih, dok su njen nesređen lični život i "samodestruktivno" ponašanje postali redovna tema tabloida i meta kritike.

Džordž Majk ju je nazvao "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri", dok je Kit Ričards upozorio da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promijeni ponašanje.

U muzici, Ejmi je eksperimentisala sa raznim žanrovima, uključujući džez, soul, pop, rege, R&B i druge, a njeno izvođenje opisivano je kao mješavina glasova Bili Holidej, Dine Vošington i Sare Von.

Posljednji koncert Ejmi je održala u Beogradu 18. juna na Kalemegdanu.

Koncert se završio u rasulu poslije nešto više od jednog sata, tokom kojeg je pjevačica, kako je izgledalo, bila pod vidnim uticajem alkohola i narkotika, i jedva da je zapjevala, terutala se po bini, a nekoliko puta je i odlazila sa nje.

Vijest o skandaloznom koncertu u Beogradu ispraćena je u svim svjetskim medijima.

Ejmi se povukla sa scene, otpjevavši tek nekoliko stihova svojih popularnih pjesama i tako započela, kako je planirano, veliku evropsku turneju na koju je krenula poslije još jednog oporavka u bolnici za odvikavanje od zavisnosti.

Ubrzo nakon ovog skandala otkazana je čitava turneja.

klub 27Klub 27

Broj 27 čini se da je koban za mnoga velika imena u istoriji savremene muzike. U 27. godini života su preminuli neki od najvećih muzičara svog vremena, zbog čega se u javnosti pojavio izraz "Klub 27".

Džim Morison, Dženis Džoplin, Džimi Hendriks, Kurt Kobejn i Brajan Džons samo su neki od njih.

Njihove kolege govorile su kako su smrti tih zvijezda "promijenile način na koji će gledati na rok muziku".

Ejmi Vajnhaus takođe je preminula s tek 27 godina.

emjmi i muz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana