O ovome su svi u Holivodu po dogovoru ćutali, a sada je istina izašla na vidjelo

Agencije
O ovome su svi u Holivodu po dogovoru ćutali, a sada je istina izašla na vidjelo

Prema strogim ugovorima koji ne smiju izaći u javnost, najveće zvijezde Holivuda potajno ulaze u obične poslovne zgrade i iz njih izlaze i satima sjede, a razlog za to će vas šokirati.

Holivud je uvijek pazio na svoje trikove kad je riječ o taštini. Bilo da se radi o dijetalnim tabletama, plastičnoj hirurgiji ili botoksu, svi kriju svoje male lijepe tajne prije nego što one postanu prihvaćene kao norme u društvu.


No posljednje u nizu glamuroznih čuda koja se koriste u zabavnoj industriji - toliko djelotvorna tehnika da su je počele koristiti gotovo sve filmske zvijezde - ostala je tajna više od vijeka.

Riječ je o "poslu ulepšavanja", tačnije o određenoj digitalnoj proceduri pri kojoj nekoliko talentovanih umjetnika koristi specijalizovane softvere u posljednjoj fazi postprodukcije kako bi tijela i lica glumaca učinili mršavijim i mlađim.

To je, dakle, verzija glumaca kakvu mi vidimo na našim malim ili velikim ekranima, a nije nimalo čudno što nismo tako dugo čuli za to, s obzirom na to da je prvi zakon posla uljepšavanja - da se ne priča o poslu uljepšavanja.

Prema strogim ugovorima koji ne smiju izaći u javnost, najveće zvijezde Holivuda potajno ulaze u obične poslovne zgrade i satima sjede na procedurama "uređivanja" kako bi svaki kadar bio savršen. U jednom takvom objektu nalazi se i ručni skener koji "lovi" svaku poru i folikulu, stvarajući podlogu za buduće poslove uljepšavanja, kako bi zvijezda djelovala što prirodnije.

Ono što je Fotošop za časopise, to je digitalna ljepota postala za poznate u pokretu: moćan spoj kozmetike, plastične hirurgije, formiranja i obnavljanja mišića, zubarskog rada i dermatologa.

Čak i one osobe koje su u stvarnom životu bez ijedne mane moraju proći kroz digitalni nož. Zato što mogu. Jer je ovo vrijeme ultravisoke definicije, pa moraju.

U nekim slučajevima riječ je o čistoj taštini, a u drugima je to potrebno zbog filma. Naime kad 25-godišnja glumica mora da glumi 17-godišnju djevojku, digitalna ljepota će postati svojevrsna digitalna audicija.

"Niko ne izgleda kao na TV-u ili u bioskopu. Svi su izmijenjeni", objašnjava Klaus Hansen, pionir u poslu uljepšavanja, koji je ovu metodu i svoj zanat "ispekao" u Method Studios, jednom od nekoliko mjesta u Los Anđelesu specijalizovanom za video-retuširanje.

Nakon godina prećutkivanja, Hansen je pristao da progovori o svom zanatu, naglasivši da želi da mladi ljudi, koji idealizuju filmove, TV i muziku, shvate da je sve što vide "dim i ogledala".

Put do Hansenove otvorenosti je, doduše, bio dug i pun neodgovorenih telefonskih poziva i njegovih odbijanja da komentariše cijelu priču. Iako tek nekoliko ljudi priznaje da postoji ova strana Holivuda, "zvijezde bi bile užasnute" - napisala je jedna osoba u mejlu u kojem je odbila javno da progovori o ovoj temi - niko nije želio da izađe u javnost sa tom pričom.

Ali kao i svi trikovi koji se tiču spoljnog izgleda, a koji su prije postojali u Holivudu, tajna digitalne ljepote je konačno isplivala na površinu.

Prvi put kad je Holivudu zapela za oko mogućnost pomlađivanja bilo je kad se Bred Pit 2008. godine počeo pomlađivati u obliku Bendžamina Batona. Filmaše je oduševio prirodno predivan 20-godišnji Bred, koji je u to vrijeme bio u srednjim četrdesetim godinama, pa su ga upravo počeli proglašavati najseksepilnijim muškarcem na svijetu.

Ovu tehniku izumila je kompanija Lola Visual Effects, smještena negdje u neoznačenom kancelarijskom prostoru iznad trgovine odjećom u Santa Monici. Ubrzo nakon prikaza izmijenjenog Bred Pita u filmu, ova tehnika se ubrzano proširila filmskom industrijom, iako to nije bilo lako primjetiti, jer obično nisu glumcima skidali 25 godina s lica, nego bi ih tek malo "ispeglali".

Ali sve zajedno je bilo skupo i sve se odvijalo u najvećoj tajnosti, pa je bilo rezervisano samo za vodeće zvijezde. Jedine osobe koje su znale za digitalnu ljepotu bile su one koje su je praktikovale, na kojima se primjenjivala i koje su bile tako visoko na ljestvici u studiju da su morale platili to uređivanje.

Nekad su glumci morali da mole i da plate taj dodatni trošak, dok se za njega danas automatski odvaja dio budžeta.

"Stotine hiljada dolara se trošilo na to - od 500 do 2.500 dolara po snimanju, a čak i više ako bi se morali udubiti u neku scenu", izjavio je bivši producent jednog filmskog studija, pod uslovom da ostane anoniman.

"Obije strane bi profitirale od toga. Želite da vaš glumac ili glumica javno promovišu film, znači želite da budu srećni i pobrinućete se da učinite sve što možete za njih."

Današnji glumci su toliko zadovoljni svojim izgledom nakon retuširanja da su mnogi od njih spremni da sjede rame uz rame sa šminkerom, ako treba i čitav dan, kako bi lično nadgledali i uočili mane koje žele da isprave ili uklone.

Ako procesu ulepšavanja ne bi mogli prisustvovati glumci, na njihovom mjestu bi se nalazili njihovi menadžeri, te bi do finalizacije filma svaki kadar bio odobren.

Kukove bi suzili, vratove ispeglali, pore očistili, podočnjake izbjelili, kosa bi bila gušća, zubi belji i savršeno ravni, a koža na nadlakticama zategnuta. Uglavnom, ne bi postojao dio tijela koji ne bi izgledao fotošopirano.

Popis izmjena mogao je biti dug kao i lista glumčevih zamjerki ili očekivanja studija, a ma šta mislili, muškarci se jednako "sređuju" kao i žene. Ako ne i više.

Ako vam se u posljednje vrijeme ikada dogodilo da ste izašli iz bioskopa i komentarisali: "Bože, s godinama izgleda sve bolje", vjerovatno osoba na koju ste mislili nije došla "u ruke" sjajnog ličnog trenera i ne živi na brokuliju kuvanom na pari, nego je "obrađuje" sjajni digitalni šminker.

Budimo iskreni, vještačko uljepšavanje nije nikakva novost u filmskoj industriji. Karijera Rite Hejvort je krenula uzlaznom putanjom nakon što se podvrgnula bolnoj metodi elektrolize kako bi povećala čelo.

Marlen Ditrih je sama na sebi izvodila svojevrsni fejs-lifting kad je lice kože i kosu povlačila prema nazad, zatežući ih ukosnicama i selotejpom.

Merlin Monro je izumijela sjaj za usne, a kad je ušila dugmad unutar grudnjaka postigla je efekat vidljivih bradavica. Zahvaljujući zahvatu rinopolastike Dženifer Grej je promjenila identitet, bez laganja o tome, šta je dovelo do eksplozije plastičnih operacija početkom devedesetih godina.

Sve te izmjene su učinjene u vrijeme kad se svijetlost i mekoća snimka koristila kao standard čiji je cilj i tako bio uklanjanje malih nesavršenosti koje su nas činile što manje nalik stvarnim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana