Norvežani tvrde da su pokradeni na Izboru za mis svijeta

Glas Srpske
Norvežani tvrde da su pokradeni na Izboru za mis svijeta

Takmičenje za mis svijeta, koje je održano tokom vikenda u kineskom ljetovalištu Sanija, već je izazvalo kontroverze, budući da Norvežani tvrde da su ih domaćini, usljed diplomatskog neslaganja, sabotirali u osvajanju titule mis svijeta, koja je otišla u ruke Amerikanke Aleksandrije Mils.

Norveška predstavnica Marijan Birkedal važila je za najvećeg favorita na kladionicama, u danima pred finale, koje je održano prošle subote u hotelu "Crown Plaza" u Saniji. Međutim, ova ljepotica na kraju se nije plasirala ni među top pet misica. Pojedini izvori nagovještavaju da je do ovakvog razvoja situacije došlo pošto su sudije na Izboru za mis, podlegle pritiscima iz Pekinga, zbog diplomatskog sukoba koji već neko vrijeme tinja između Kine i Norveške. Sukob je nastao nakon što je komitet za Nobelovu nagradu, koji se nalazi u Oslu, odlučio da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli kineskom disidentu Liju Siabu, što je i te kako naljutilo zvaničnike u Pekingu. Kolika je prednost mis Norveške bila na kladionicama govori i podatak da je imala kvotu od 6:5 za pobjedu, što je najveća kvota u istoriji ovog takmičenja. S druge strane, mis SAD je imala kvotu od 7:1. Da je takmičenje za mis svijeta često politički obojeno potvrdila je i Ketrin Sorland, norveška voditeljka, koja se i sama nadmetala na Izboru za mis svijeta 2002. godine, prenose agencije. 

- Bila sam sigurna da će Marijan pobijediti. Izgleda da su se politika i posao pomiješali. Ne želim da pravim ishitrene zaključke, ali želim da naglasim da je Izbor za mis svijeta veoma politički obojen, a odnosi između Kine i Norveške su trenutno poprilično zategnuti - istakla je voditeljka. Marijen Birkedal nije željela da komentariše ovu situaciju, kao ni spekulacije da je zbog politike ostala bez titule mis svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana