Naomi posvađala britansko i evropsko pravosuđe

Glas Srpske
Naomi posvađala britansko i evropsko pravosuđe

Tužbu Crne pantere, u kojoj osuđuje "Dejli miror" za narušavanje privatnosti, uvažio je britanski sud, ali Evropski sud za ljudska prava ima drugo mišljenje.

Sporne fotografije iz 2001. godine, koje je poznati časopis objavio u jednom od svojih članaka, dovele su medij i glavnu protagonistkinju Naomi Kempbel na sud. Fotografije prikazuju manekenku kako napušta liječenje anonimnih narkomana u Čelziju, te je Naomi pokrenula tužbu za povredu privatnosti koju je dobila i olakšala "Dejli miror" za milion funti.

Evropski sud za ljudska prava ipak ima drugo mišljenje. Kako prenosi Bi-Bi-Si, sud je poslije deset godina presudio u korist medija, etiketirajući odluku britanskog suda kao narušavanje prava na slobodu izražavanja. U velikim preokretima što je ovaj slučaj zabilježio i koji su samo demonstrirali zbunjenost britanskog pravosuđa oko legalne definicije zaštite privatnosti, "Dejli miror" je ipak taj koji je pobijedio manekenku i sada mora da pronađe način na koji će mu britanska vlada kompenzovati troškove od preko milion funti.

Podsjetimo, Naomi je pokrenula tužbu protiv navedenog medija te je s prvom odlukom dobila odštetu od tri i po hiljade funti. Sud mijenja odluku, te nameće troškove u iznosu od 350 hiljada funti na Naomin račun, a zatim se opet događa preokret i "Dejli miror" dobija račun od milion funti koje mora isplatiti manekenki.

Evropski sud za ljudska prava donosi konačnu presudu u kojoj jasno daje do znanja da je slučaj Naomi Kempbel narušio pravo na slobodu izražavanja navedenog medija i sudi u korist, očigledno, oštećenog dnevnog lista.

Paradoks mijenjanja odluka u ovom slučaju najbolje demonstrira problematiku oko određivanja granica medijskog zadiranja u privatni život slavnih i opet se pokreće diskusija koja u slovu zakona Velike Britanije ipak nema najjasniju definiciju. Dok se to ne promijeni, Naomi će se morati pomiriti sa tim da u ovom slučaju ipak neće pronaći zakonsku satisfakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana