Monika Seleš - Hranom sam se borila protiv stresa

Glas Srpske
Monika Seleš - Hranom sam se borila protiv stresa

Monika Seleš, nekad jedna od najboljih svjetskih teniserki, već sedam godina je u sportskoj penziji, a njen izgled nije proizvod vrhunskog estetskog hirurga, već zdravog života kojem se posvetila.

Svoju bitku sa prejedanjem opisala je i u knjizi "Pronalazak sklada između tijela, uma i same sebe". U njoj na terapeutski način progovara o 1993. godini, kada ju je na terenu u Hamburgu kuhinjskim nožem u rame ubo pomahnitali obožavalac teniserke Štefi Graf.

- Sve u šta sam ulagala cijelu sebe u tom trenutku je nestalo. Hrana mi je postala odbrambeni mehanizam, njome sam se borila protiv stresa - ispričala je Monika za britanski "Gardijan" i dodala:

- U trenucima u kojima mi je sportski svijet mogao biti pod nogama, ostajala sam kod kuće sa vrećicama keksa i čipsa, jela i plakala - rekla je Selešova.

mala moSituaciju sa težinom pogoršala je i prerana smrt njenog oca Karolja, više ili manje uspješni povraci u profesionalni tenis te nesrećne ljubavi, među kojima je i ona sa suosnivačem "Majkrosofta" Polom Alenom. Do 2003. godine dobila je više od 15 kilograma i tada je rekla - dosta.

- Navršila sam 30 godina i odustala od dijeta. Iznajmila sam kolibicu u Kostariki, isključila telefon, zaboravila tenis, počela da se bavim jogom i da zdravo jedem. Krenula sam u duge šetnje u kojima sam napokon upoznala samu sebe. Postala sam iskrena prema sebi i otkrila da nije problem ni u težini, ni u onome što jedem, već u onome što mene izjeda iznutra. Nije bilo lako, ali uspjela sam! - istakla je Monika.

Selešova sada živi u Tampa Beju, sama sa svoja četiri psa, piše i ne postavlja više pitanja poput "šta bi bilo da je bilo". Bivša teniserka pojavila se na dodjeli sportskih nagrada "Laureus" u Abu Dabiju, gdje je svojim sjajnim izgledom prisutne obarala sa nogu.

Monika Seleš rođena je u Novom Sadu 2. decembra 1973. godine, a prvi put tenisom se počela baviti 1988. godine. Dvije godine ranije osvojila je prestižni turnir za mlađe kategorije Oranž boul. U karijeri je osvojila devet grend slem titula i to četiri na Australijen openu (1991, 1992, 1993, 1996), Rolan Garosu (1990, 1991, 1992) i US openu (1991, 1992). U karijeri samo nije trijumfovala u Vimbldonu, a najbliže tome je bila 1992. godine. Takođe, ima i bronzanu medalju sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana