Mišel Obama i Amal Kluni proglašene za najuticajnije žene na svijetu

GS
Mišel Obama i Amal Kluni proglašene za najuticajnije žene na svijetu

Bivša prva dama Mišel Obama, advokat Amal Kluni i holivudska zvijezda Amerika Ferera nalaze se na listi 100 najuticajnijih žena na svijetu, a jedna od njihovih misija je iskorjenjivanje dječjih brakova, pošasti od koje su najviše pogođene južna Azija i podsaharska Afrika.

Bivša prva dama SAD-a je osnivačica organizacije "Girls Opportunity Alliance" čiji je cilj da što većem broju devojčica omogući školovanje.

Amal Kluni već dve decenije brani žrtve nepravde i suosnivačica je "Kluni udruženja za pravdu" koja pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama kršenja ljudskih prava u više od 40 zemalja.

Obamina organizacija usmjerena na obrazovanje upozorava da djevojke širom svijeta napuštaju školu zbog trudnoće i tinejdžerskog braka. Amal je radila na tome da djevojke u ruralnim zajednicama budu svjesne svojih prava, a brojni projekti bili su usmjereni na poboljšanje zdravstvene zaštite, uključujući liječenje devojčica koje su imale komplikacije nakon porođaja.

Uz trenutnu stopu, UN je upozorio da dječiji brakovi neće biti iskorijenjeni u sledećih 300 godina. "To je problem koji se može riješiti sutra", smatra Mišel Obama.

Tri žene bile su u posjeti Malaviju i Južnoafričkoj Republici. Prema nevladinoj organizaciji "Girls, not Brides", Malavi ima jednu od najviših stopa dječijih brakova u istočnoj i južnoj Africi, sa 42% djevojaka već udanih do 18. godine.

Prema podacima Unicefa, 650 miliona djevojaka i žena na svijetu udale su se mlađe od 18 godina, a godišnje se više od 12 miliona vrlo mladih djevojaka udaje na legalnim i tradicionalnim ceremonijama širom svijeta.

Južna Azija i podsaharska Afrika imaju najviše stope na globalnom nivou, ali to nije problem samo na globalnom jugu. Pet država u SAD-u nema minimalnu dob za stupanje u brak sve dok postoji pristanak roditelja, prenosi Alo

Američka glumica Amerika Ferera, poznata po ulozi u hit filmu "Barbi" i TV seriji 'Ružna Beti', radi na poboljšanju života latino zajednice u SAD-u putem svoje neprofitne organizacije Poderistas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana