Milijarder slaže zgrade kao kockice

Agencije
Milijarder slaže zgrade kao kockice

Madrid - Najbogatiji čovjek planete Amansio Ortega, koji je osnivač kompanije "Inditeks" pod čijim krovom posluje "Zara", kupio je oblakoder za 490 miliona evra.

Ortega je pazario najpoznatiji oblakoder u Madridu, poznat kao Tore Pikaso, a zgrada ima 43 sprata. Kupovina je još jedan korak ovog slavnog milijardera u nastojanju da izgradi imperiju od svojih kompanija. Ortega je prije pet godina odlučio da vođenje svog modnog carstva prepusti drugima na upravljanje, iako je zadržao 60 odsto vlasništva. Iz tog razloga je poslednjih nekoliko godina usmjerio pažnju na to da iskoristi ekonomsku krizu i pad cijena nekretnina na svjetskom tržištu. Danas posjeduje oko 26 zgrada širom svijeta čija se vrijednost procjenjuje na oko pet milijardi dolara.

U njegovom portfoliju su i četiri nove zgrade u Madridu, Njujorku i Londonu ukupne vrijednosti oko 830 miliona dolara, a u vlasnik je i jednog od najluksuznijih hotela u Americi. Ortega je postao najbogatiji vlasnik nekretnina u Velikoj Britaniji prestigavši u tome i vojvodu od Vestminstera. Gas, bankarstvo i turizam su ostale grane u koje Ortega ulaže novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana