Majkl Džekson najbolji pjevač svih vremena

Glas Srpske
Majkl Džekson najbolji pjevač svih vremena

Pokojni "kralj popa" Majkl Džekson proglašen je za najboljeg pjevača svih vremena u glasanju čitalaca britanskog časopisa "Nju mjuzikal ekspres" (NME).

Džekson je na prvom mjestu liste 20 najboljih pjevača, sa prosječnom ocjenom od 9,02 od mogućih deset.

Majkl Džekson, poznat i kao Kralj popa i jedan od komercijalno najuspješnijih i najuticajnijih zabavljača svih vremena, dao je veliki doprinos muzici, plesu i modi. Njegov privatni život praćen jakim publicitetom, zajedno sa profesionalnim uspjehom, činio ga je značajnom figurom u popularnoj kulturi četiri decenije. Solo karijeru je započeo 1971. godine poslije debija na profesionalnoj sceni 1964. kao vodeći i najmlađi član grupe "Džekson 5". Njegov šesti studijski album "Thriller", izdat 1982. godine, najprodavaniji je album svih vremena, a prodat je u oko 110 miliona primjeraka.

Dva puta je uvršćen u "Rokenrol hali slavnih", a njegova ostala dostignuća su mnogi Ginisovi rekordi, uključujući i rekord za najuspješnijeg zabavljača svih vremena, 15 "Gremi" nagrada, 26 Američkih muzičkih nagrada i procijenjena prodaja od preko 750 miliona albuma širom svijeta. Džekson je preminuo u 50. godini usljed predoziranja.

Na drugom mjestu glasanja čitalaca britanskog časopisa "Nju mjuzikal ekspres" je Fredi Merkjuri, sa ocjenom 8,39.

Treća pozicija pripala je Elvisu Prisliju, a četvrta Ekslu Rouzu iz grupe "Gans end rouziz". Peti je Džon Lenon, a šesti Dejvid Bouvi.

Na sedmom mjestu je Robert Plant, a na osmom Pol Makartni. Devetu poziciju zauzeo je Stivi Vonder.

Areta Frenklin je na desetom mjestu i jedina je žena među prvih deset. Devet izvođača sa liste nije među živima.

Od 11. do 20. mjesta slijede Met Belami, Rej Čarls, Džim Morison, Bob Marli, Elton Džon, Kurt Kobejn, Stiven Tajler, Mik Džeger, Marvin Gej i Tina Tarner.

Glasanje je sprovedeno na sajtu magazina i na "Fejsbuku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana