Ljiljana Rančević - Madam Piano: Ne doživljavam sebe kao pevačicu

Nikola Lugić
Ljiljana Rančević - Madam Piano: Ne doživljavam sebe kao pevačicu

Kompozitor, tekstopisac i profesor muzike Ljiljana Rančević, poznatija kao Madam Piano, gostovala je u Banjaluci, gdje je na Fakultetu kozmetologije i estetike uveličala dodjelu diploma prvim diplomcima ovog fakulteta.

Za "Glas Srpske" otkrila je neke detalje o novim projektima koje sprema za ovu godinu, te izrazila oduševljenje što je poslije dugo vremena ponovo u Banjaluci.

* GLAS: Često ste dolazili u Banjaluku, ali već dugo Vas nismo vidjeli. Šta je povod Vaše posjete?

MADAM PIANO: Po ko zna koji put sam u Banjaluci, ali dugo nisam bila i jako sam se obradovala kada me moj prijatelj Tode Nikoletić, naš veliki pesnik, pozvao da učestvujem u ovoj radosti prvih diplomaca Fakulteta kozmetologije i estetike u Banjaluci. Naravno, jedva sam dočekala da dođem ovde i da se ponovo sretnem sa mojim voljenim gradom. Jedva sam dočekala da se sve moje obaveze završe pa da krenem u "akciju", da obiđem grad i da se vidim sa mojim prijateljima Banjalučanima.

* GLAS: Dugo Vas nije bilo na muzičkoj sceni, posljednji album izdali ste još 2002. godine. Možemo li očekivati nešto novo u ovoj godini?

MADAM PIANO: Pripremam dva nova albuma za ovu godinu. Jedan je album srpske duhovne muzike, koji jako želim da uradim. Drugi album je jedno specijalno iznenađenje, nešto za muzičke sladokusce, a ne bih otkrivala mnogo, prosto iz razloga da bi se moj put do cilja ubrzao. Mislim da će taj album biti na radost svih.

* GLAS: Možemo li opet očekivati neku etno-džez varijantu?

MADAM PIANO: Pa da. Biće to ponovo etno-džez, ali u jednoj potpuno sumanutoj varijanti. Biće jako interesantno i veoma originalno. Nešto što se na ovim prostorima još nije čulo.

* GLAS: Mnogi Vas smatraju jednim od najboljih ženskih vokala sa ovih područja. To se moglo primijetiti i u izvedbi pjesme "Eternal love" gdje se uopšte nije osjetilo odsustvo Franka Masija. Koliko Vam imponuju takvi komentari i pohvale?

MADAM PIANO: Hvala puno. Vrlo često ljude šokiram kada kažem da sebe nikada nisam doživljavala kao pevačicu. Ja sam prvo kompozitor, stvaram muziku sama i uvek razmišljam o tome da sam samo jedan od instrumenata u toj muzici, jedan od kolorita i boja. Tako da sebe stvarno ne doživljavam kao pevača.

* GLAS: Kada ste već pomenuli stvaranje muzike, bilo je pokušaja da pišete za druge izvođače, međutim, ispalo je da niste željeli da se odreknete Vaše muzike. Jednom ste prokomentarisali da niste trgovac, već muzičar. O čemu se tu zapravo radi?

MADAM PIANO: Pa jeste. Trebalo je da radim pesme za Cecu Slavković i Željka Joksimovića, međutim, pišući njima pesme za njihove ploče shvatila sam da ih se ne mogu odreći, da su isuviše te pesme odraz moje ličnosti. Jedna od tih pesama je "Da li znaeš", koju sam pisala za Željka Joksimovića, a koju sam sa Borom Dugićem otpevala na mom albumu "Zemlja čuda", a druga pesma je "Moj jasmine", koju sam takođe otpevala sa Borom Dugićem, a nju sam pisala za Cecu Slavković. Eto obe pesme su završile na mom albumu.

* GLAS: Kada novi albumi budu gotovi planirate li možda neku turneju u Republici Srpskoj i Banjaluci?

MADAM PIANO: Čim završim albume jedva ću čekati da dođem u Banjaluku. Sigurno ću napraviti turneju u Republici Srpskoj.

Džez

* GLAS: Predajete džez pjevanje. Kako Vi pokušavate da na što bolji način približite svojim studentima tu vrstu muzike?

MADAM PIANO: Naša škola je koncipirana tako da svi koji studiraju modernu muziku, imaju džez kao jedan veliki deo njihovog školovanja. Ja nisam strog profesor i mislim da jako dobro motivišem moje đake i studente. Mislim da samo čovek koji ekstremno voli svoj posao i jako voli ono čime se bavi može imati uspeha u svom radu i životu. Kod mene je primarna stvar ljubav. Ja moram probuditi tu ljubav u njima, da bi oni jednog dana bili vrhunski stvaraoci jer je za svaki napredak u životu potrebno veliko odricanje i velika upornost, veliki rad. Ne može se odreći nekih stvari i puno raditi ukoliko ne volite to zbog čega radite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana