Lagani materijali i more inspiracija dizajnerima

G.S.
Lagani materijali i more inspiracija dizajnerima

U ambijentu Zemaljskog muzeja Sarajevo održano je treće veče 36. Nivea BH Fashion Weeka Sarajevo.

U modi za proljeće i ljeto 2016. uglavnom preovladavaju svijetli i lagani tonovi te sportski stil. Sve je u bojama. Moderne su blistavo bijela, nud i bež, a isto su tako tražene narandžasta, senf žuta, ružičasta ili boja konjaka. Zvijezda sezone je svijetlo kraljevskoplava.

Debeli đonovi s brojnim varijacijama protežu se čitavom paletom proljećne i ljetnje obuće: kod sandala, papuča, čizmica, cipela s pertlama i bez pertli.

Kod muškaraca vrijedi moto: lagano i prozračno. Mokasinke, čizme od platna i mekih materijala su modernije nego ikad i zbog svoje lakoće su san za noge. U ponudi su lagani modeli od antilopa u bež, sivoj, smeđoj ili plavoj boji.

Dizajneri koji su se predstavili publici treće večeri su Aida Vrabac Trnačević i Lucija Vrcić.

Pobjednici

Pobjednik "Perwoll New Generation 2016" je Selma Bijedić iz visoke škole "Logos" iz Mostara. Ona je osvojila glavnu nagradu koje iznosi 1.000 evra i besplatnu revijalnu prezentaciju svoje nove kolekcije na 37 Nivea BH Fashion Weeku Sarajevo jesen/zima 2016. U konkurenciji studenata u ime Tehnološkog fakulteta Banjaluka, odsjek modni dizajn, najbolju kolekciju imala je Vedrana Matošević, a u ime Tehničkog fakulteta Bihać, odsjek tekstilni dizajn, najbolju kolekciju imao je Alen Plančić. U konkurenciji samostalnih mladih dizajnera stručni žiri izabrao je na treće mjesto Jelenu Gvozden, drugoplasirani je Mario Vijačkić i prvoplasirana je Slađana Zgonjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana