Kustendorf otvorio filmska vrata

Glas Srpske
Kustendorf otvorio filmska vrata

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počeo je sinoć na Mećavniku uz zvuke uigranog trubačkog orkestra. Manifestaciju su zvanično otvorili u Drvengradu osnivač i direktor festivala Emir Kusturica i ministar kulture Srbije Predrag Marković uz zvuke uigranog trubačkog orkestra.

- Na planinama su nastale dobre pesme, dobri junaci, pa tako i dobar festival. Treba da zahvalimo Emiru Kusturici što je prepoznao značaj prirode i planine na kojoj postoji pet godišnjih doba, dva proleća i napravio vrlo uspešan festival - rekao je Marković.

Kusturica je kazao da festival ide pravim putem.

- Ovo je peti jubilarni festival i ubijeđeni smo da smo na pravom putu. Svake godine privlačimo sve više gostiju i novinara, a mladi ljudi mogu nešto i da nauče - rekao je Kusturica.

Na Mećavniku je juče otkriven i novi spomenik Džoniju Depu, ovaj put bijele boje.

Filmofilima do 23. januara biće predstavljeni neki od najboljih filmova nove produkcije i izabrana najbolja ostvarenja 20 mladih autora koji učestvuju u takmičarskom programu.
Počasni gost petog "Kustendorfa" je francuski glumac Tahar Rahim, a festival će posjetiti i američki režiser Ejbel Ferara, glumica Izabel Iper i holivudska zvijezda Benisio del Toro, braća Darden, Marđan Satrapi, Frederika Aspok i druga značajna imena iz svijeta filma.

Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazana djela reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora.

U takmičarskom programu je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće predsjednik i članovi žirija - iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i glumac Zoran Cvijanović.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Kanade, Italije, Kirgizije, Makedonije, Meksika, Njemačke, Poljske, Portugalije, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Biće dodijeljena i nagrada za najbolju kameru "Vilko Filač", koju će uručiti kamerman Martin Šec i montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

U pratećem programu nastupiće ruska pjevačica Pelagija, holandski "Rozenberg trio", Adam Stinga iz Moldavije, orkestar Bobana i Marka Markovića, Stribor Kusturica i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana