Kreacije sa notom avangarde

Mirna Pijetlović
Kreacije sa notom avangarde

Modna kreatorka Maja Knežević-Birmančević, Dervenćanka koja se školovala u Beogradu, predstaviće svoju aktuelnu, četvrtu po redu, kolekciju “Seventh Seal” modnim ljubiteljima i stručnjacima na predstojećem “Nive BH Fashion Weeku”, koji će biti održan od 20. do 22. aprila u Sarajevu.

Iza sebe ima nekoliko uspješnih i zapaženih učešća na izložbama i revijama u Banjaluci, Splitu, Beogradu i Novom Sadu. Njen dosadašnji rad čine četiri kolekcije: “Baš Čelik” (2009), “Zen” (2012), “Tesla” (2013) i “Seventh Seal”, kao i unikatni nakit i aksesoari.

Kolekcija, kojom će se predstaviti modnoj javnosti u Sarajevu je inspirisanom Norveškim crno-bijelim filmom čuvenog reditelja Ingmara Bergmana iz 1957. godine. Film se bavi temom života i smrti, smislom postojanja uz prisustvo  određenih religioznih simbola, a centralnu ulogu čini partija šaha između glavnog junaka i uloge smrti.

- Iz tog razloga dominantna paleta boja je crna i bijela uz minimalnu prisutnost smeđe, a sama forma ogleda se u geometrijskoj liniji proistekloj iz šahovskih polja i figura. Po ugledu na to, kolekcija prestavlja dvojnost i konstantan sukob crne i bijele, materijalnog i duhovnog, dobra i zla koje djeluje u svima nama i oblikuje dvije naizgled nespojive sile prirode koje se nadopunjavaju - otkriva nekoliko detalja za “Glas Srpske” Maja Knez.

Svoj modni izraz, kako kaže, gradi uvijek drugačijim temama koje nastoji da spoji u jedinstven i specifičan stil, a avangarda je modni pravac u kome vidi sebe i svoj rad. 

- Volim da istražujem, eksperimentišem, a svaku novu kolekciju vidim kao jedan produžetak same sebe, kao i odgovor na određena pitanja. Iza svakog odjevnog komada krojim određenu priču koja odjeći daje još veći značaj, a onome ko je nosi posebnu snagu, zadovoljstvo i autentičnost - zaključuje ova mlada kreatorka pred kojom je sigurno uspješna modna karijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana