Kraljica Elizabeta proslavila 85. rođendan

Glas Srpske
Kraljica Elizabeta proslavila 85. rođendan

Malo ljudi slavi svoj rođendan dva puta godišnje, a britanska kraljica Elizabeta Druga, koja je juče proslavila 85. rođendan, je jedna od njih. Rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu, te je juče proslavila dan rođenja sa svojom najbližom porodicom na Vindzor palati.

Međutim, proslava rođendana u cijeloj Velikoj Britaniji slijedi treće subote u junu, zahvaljujući tradiciji koju je uveo kralj Edvard VIII na prelazu 20. vijeka. Ovu neobičnu tradiciju pomjeranja zvanične proslave za ljeto, kralj, koji je rođen u novembru, uveo je da bi vrijeme bilo lijepo za svečanosti. Zbog toga, britanski monasi proslavljaju svoje rođendane dva puta godišnje, pa ni kraljica Elizabeta Druga nije izuzetak.

Britanska kraljica Elizabeta Druga rođena je kao prvo dijete u braku Alberta, vojvode od Jorka, i Elizabete, vojvotkinje od Jorka, a u Bakingemskoj palati krštena je kao Elizabeta Aleksandra Meri. Imala je samo trinaest godina kada je izbio Drugi svjetski rat. Ona i njena mlađa sestra evakuisane su iz Londona.

Sa trinaest godina upoznala je i svog budućeg supruga princa Filipa za koga se udala 1947. godine. Kao 18-godišnjakinja je 1945. godine kao vozač učestvovala u pomoćnim kopnenim snagama, te je tako i do danas ostala jedini ženski član kraljevske porodice koji je prošao vojnu obuku. Kraljica Elizabeta je postala, poslije smrti oca, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, a krunisana je 2. juna 1953. godine.

Kraljica Elizabeta Druga je, kao suveren, poglavar škotske i engleske crkve. Dana 21. decembra 2007. godine postala je najstariji vladajući britanski monarh, preuzevši tu poziciju od svoje praprabake, kraljice Viktorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana