Koliko vrijedi haljina na crvenom tepihu

Agencije
Koliko vrijedi haljina na crvenom tepihu

LOS ANĐELES - Osmjesi su usavršeni, govori zahvalnosti naučeni napamet, a kampanje natopljene šampanjcem u nadi da će producenti ubjediti nekog neodlučnog glasača da štiklira njihov film su okončane. Sve je spremno za 84. dodjelu Oskara, koja će se održati u noći između nedjelje i ponjedeljka po našem vremenu.

Međutim, nominovane glumice sigurno su provele nekoliko besanih nedjelja i to ne samo zbog najpoželjnije nagrade u gradu.
- Loš izbor haljine te večeri može za nečiju karijeru da bude gori od nedobijanja nagrade – rekla je kaže Merl Ginzberg, novinarka i modna blogerka “Holivud Reportera”, Merl Ginzberg.
Ali ako dospijete na listu najbolje obučenih, dodala je, to vam može donijeti nove uloge, kozmetičke ugovore, naslovnice magazina, jednostavno može promjeniti percepciju javnosti o nekoj glumici i imati jednako veliki uticaj kao da je osvojila Oskara.

Dodjela Oskara je najveća modna smotra na svijetu, a trijumfi i targedije na crvenom tepihu pamte se i prepričavaju dugo, dugo.
Džulija Roberts u vintage Valentino haljini, Penelope Kruz u ružičastoj Versace ili Bjork koju „davi” mrtvi labud - svi ti prizori urezani su u naš modnu podsvijest.

Bilo da zablistate ili zaprepastite u noći dodjele, te slike ostaju dio vaše biografije.
I ove godine nema razlike u odnosu na prethodnu: stilisti poznatih zvanica vode pravi mali rat iza scena kako bi prigrabili najbolju haljinu za svoje klijentkinje.
- Kolekcije pret-a-porter izlaze u februaru i tada se svi stilisti sjate u Evropu gde pokušavaju da prigrabe najbolje komade za fiting – rekao je stilista Džesike Albe, Kameron Dijaz i Demi Mur i drugih poznatih ličnosti Bred Goreski.
Carina je uvijek najveća noćna mora.

- Sat vremena prije probe, zovete dizajnera da ga pitate gdje vam je paket, a on kaže da je zadržan na carini, a ako vas ne koči pogranična milicija, onda vaša konkurencija vrši sabotažu. To je užasna stvar i dešava se već godinama - kaže Filip Bloh, koji je srađivao sa Sandrom Bulok, Nikol Kidman i Džej Lo.
I meni se desilo nekoliko puta, dodao je.

- Trebalo je da obučem Dženu Elfman koja je vodila dodelu Emija i pronašao sam joj savršenu haljinu Elija Saba. Druga stilistkinja je došla, uzela haljinu iz moje kolekcije i odbila da je vrati. Vodili smo pravi rat preko telefona, pretio sam joj batinama, čak je policija došla da ispituje mog agenta! – naveo je Bloh.
Bloh nije uspio da dobije nazad haljinu, iako ju je njegova suparnica uzela za „treću glavnu glumicu u nekom sitkomu”.
- Bilo je to nepisano pravilo: “Ako mojoj nepoznatoj klijentkinji nabavim ovu zadivljujuću haljinu, to bi moglo nagalavačke da joj preokrene karijeru - i njenog stiliste, takođe” - kaže Bloh koji se najviše razumije u haljine koje su preokretale nečije karijere.

Čuvena braon haljina Elie Saab od tila i cvjetova koju je Hali Beri nosila kad je dobila Oskara 2002. jedna je od najljepših kreacija u istoriji nagrada.

- Ta haljina je i moju karijeru vinula u startosferu. Preokrenula je dizajnerovu karijeru, a Halin život promijenila zauvijek. U toj haljini djelovala je predivno i ranjivo... ljudi su je vidjeli u sasvim novom svijetlu - priznaje Bloh.

Berijeva je u to vrijeme probijala led kad je odlučila da angažuje stilistu - sve do početka 2000. godien glumice su vjerovale sopstvenom ukusu, a modna kritika bila je tek dio dokolice u uskom krugu poznavaoca.
Kao posljedica neumornih paparaca - koji sada prate poznate svuda u korak, od tržnih centara do jutranjeg trčanja - industrija za izgradnju imidža je postala toliko unosna da bi se jedva nekoliko starleta usudilo da svoj modni izbor za Oskara prepusti slučaju.
- Sada skoro svako ima stilistu. Internet je učinio veoma bitnom činjenicu da ne smete da završite na listi najgore obučenih, ali neko mora da dobije i tu titulu na kraju večeri - kaže Ginzbergova.

No, svi se trude iz petnih žila da izostanu sa iste.
Uz primamljivu ponudu „besplatne reklame vrijedne milione dolara”, dizajneri se bacaju u savršeno orkestrirani modni napad na nekolicinu glumica koje je Akademija uvrstila u svoj najuži izbor, bombardujući ih haljinma - i mitom u vidu nakita - kako bi se osigurali da će baš njihova marka biti primjećena na crvenom tepihu.
Glumice često dobijaju honorar za nošenje određene haljine. Ako dobijete En Hetavej, Gvinet Paltrou ili Nikol Kidman da prošetaju u vašoj kreaciji, to je skoro neprocenjiva reklama i kreatori su toga svjesni već neko vrijeme.
Najuglednije kuće, poput Šanela, ne plaćaju nikome „jer ne moraju” ali, prema riječima Ginzbergove, one manje poznate marke skoro sav budžet za marketing troše na svoju unosnu muzu.

- Neki dizajneri to čine suptilno - glumica može da zadrži haljinu, bude gošća kreatora na Nedjelji mode u Evropi i dobija besplatnu odjeću godinu dana.
Šarliz Teron je zaštitno lice Diora, Riz Viderspun sarađuje sa Karolinom Hererom i Ninom Riči.
- Ako dizajner kontakira neku glumicu i zatraži da nosi njegovu haljinu, njen agent će vjerovatno reći: “Tražimo ugovor veličine 200.000 dolara - a to je uvijek najniža cifra - kaže Ginzbergova. Možete samo zamisliti, dodala je, koja je konačna suma koju neko plati kako bi određena glmica nosila njegovu haljinu samo za tu jednu noć.

Međutim, nisu samo glumice te koje dobijaju nagrade za svoj trud. Ako direktan kontakt sa zvijezdom ne urodi plodom, kreatori pokušavaju da se dodvore stilisti - ali u ovom slučaju nude razne konkretne poklone.
- Čuo sam da im se nude vaučeri za liposukciju, fejslifting i druge estetske hirurgije. Neki dizajneri prosto pitaju “Šta želiš” - kaže Bloh.
Uz ponude za podmlađivanje, „znake pažnje” vrijedne pet hiljada dolara i priliku da se očešete rame o rame sa poznatima, nije ni čudo što svakoj konobarici u Holivudu u si-viju, osim sveprisutne profesije „glumica/model”, sada piše i „stilista”.
- Industrija je postala zagađena. Danas svako ima stilistu, čak i zvijezde rijalitija unajmljuju modne savjetnike - kaže Bloh.

Za veliku noć kao što je dodjela Oskara, jedan stilista će pribaviti između 40 i 80 haljina za svoju klijentkinju za širi izbor, od kreacija sa revija i iz kataloga do specijalno izrađenih modela koje sami dizajneri nude pojedinim ličnostima.

Bukvalno svi nominovani i prezenteri bivaju obasuti ponudama.
Ipak, nisu svi na prodaju.

- I dizajneri znaju da odbiju glumice. Ove godine imamo dve nemršave nominovane glumice - Okataviju Spenser i Melisu Makarti; pogledajte čije su haljine dosad nosile na dodjelama nagrada: Badgley Mischka i Tadashi Shoji. One su možda izgledale dobro u njima, ali ne nadajte se da ćete ih ikad videti u Šanelu kao ni žene preko 40, a za Valentinovu modnu kuću nije dovoljno ni da ste mladi i zgodni - priznaje Ginzbergova.
Ni samo veza nekog stiliste u modnoj kući, navela je, ne određuje koju marku će neko da nosi.

- Ako pogledate En Hatavej i Kameron Dijaz, prije ćete vidjeti Hatavejevu u kreaciji visoke mode. En ima više šanse da se nađe u nekom ozbiljnom filmu sa potencijalom za osvajanje Oskara... Kameron možda glumi u hitovima, ali ona kod dizajnera ima drugačiji imidž – istakla je Ginzbergova.
Jedan modni dizajner iz Los Anđelesa koji je radio sa nekim od najuglednijih modnih kuća, kaže da i one imaju „hit liste” sa glumicama koje se uklapaju u ideal njihovog brenda - i, ako vaše ime nije na listi, nećete moći da nosite, na primjer, Lanvin.
Nekim kućama nije dovoljno to što ste lijepi i poznati.

Ako vaš imidž nije besprekoran, samo će vas uljudno odbiti, drugim riječima, ne očekujte da vidite Lindsi Lohan u kraciji Karla Lagerfelda (koji je, inače, nedavno izjavio da su časopisi „puni kurvi i trudnica”).
Relativno novo ime, kao što je Kristen Vig, može imati bolji prolaz kod dizajnera nego neka kraljica romkoma.

Kristen je bila zvijezda emisije 'Saturday Night Live' a sada je vrlo važna filmska zvijezda koja je, međutim, zadržala svoj cool faktor. Do ove godine bila je skoro neprimjetna na crvenom tepihu, a sada je počela da se pojavljuje u Balensiagi. Ova elitna francuska kuća je vrlo probirljiva koga oblači tako da je Kristen, između redova, svima objavila: 'Ja sam sada na A-listi, mogu da nosim šta god poželim!

Najpoželjnije glumice iz klase nominovanih u 2012. su Runi Mara, Mišel Vilijams, Berenis Bežo i Džesika Častejn - sve prelijepe žene mlađe od 35 godina sa težinom „ozbiljne glumice” na papiru.
- One imaju pravo prvog izbora, bez ikakvih ograničenja, a sve druge moraju da stanu u red iza njih. Runijeva je omiljeno čedo za kojim su svi poludjeli, baš kao što je to bila Keri Maligen prije dve godine. Koji god dizajner da je obuče osjećaće se kao da je osvojio lutriju deset puta zaredom - kaže anonimni insajder. 
Kada odabere haljinu, svaka glumica će imati još jednu ili dvije rezervne opcije i moći će da se predomisli u minut do dvanaest.

- Majko moja, samo pitajte Veru Vang o slučaju kad je Šeron Stoun obukla Gap rolku umjesto haljine nad kojom je Vangova okapala mjesecima - kaže Ginzbergova.

Salma Hajek je odbacila haljinu Narciso Rodrigez jer je od silnih proba materijal počeo da se tanji i cijepa, i pozajmila je kreaciju Karoline Herere.
I Džon Galijano je okusio gorak ukus odbijanja.

- On je bio skrojio izvanrednu Dior haljinu za Hilari Svenk one godine kad je bilo jasno da će glumica dobiti Oskara za 'Boys Don't Cry'“. Poslao joj je haljinu ali je bio neki problem sa bretelama ili nešto drugo što se stilisti nije dopalo i ona je odabrala balsku haljinu Randolf Djuke koja je izazvala prilično loših komentara: “Ne mijenjaš Dior za Rendolfa Djuka - to se ne radi. I velika je vjerovatnoća da će u ovakivim situacijama kreator odbiti svaku dalju saradnju sa glumicom - kaže Ginzbergova.

Nisu samo dizajneri u opasnosti da prekinu vezu sa nekim kad se spusti zavjesa na sezonu dodjele nagrada.

I posao stiliste visi o koncu. Jedna glumica je prošle godine otpustila stilistu jer je javnost iskritikovala njen izbor za dodjelu „Zlatnih globusa” i angažovala je drugog za dodjelu „Okara”.
Goreski priznaje da njegove kolege žive u vječitom strahu od ozloglašene „Liste najgore obučenih”.
- Taj trenutak dosta dugo ostane u svijesti javnosti, a na vašoj biografiji dovijeka. Vrlo je teško povratiti poslije toga svoj mondi kredibilitet – naveo je Goreski.
Međutim, čak i ako sve krene po zlu, najgore obučena zvijezda možda privuče više pažnje i ostvari veći uticaj zahvaljujući svom nezaboravnom ekstravagantnom izgledu nego neka koja se pojavila u klasičnoj balskoj haljini.

- Svi još pamte naopako nošen smoking Selin Dion. Te najgore kreacije ponekad postanu dio pop kulture kojima se stalno vraćamo. Možda i dalje možemo primjeniti staru izreku: “Svaka reklama je dobra reklama” - kaže Goreski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana