Kolike su penzije domaćih pjevača: Neki primaju po tri

GS
Foto: Ilustracija

Mnogo estradnih umjetnika je već godinama u penziji, ali su i dalje aktivni na sceni

Neki su pametno ulagali u privatne biznise, nekretnine, automobile, dok su drugi živjeli od danas do sutra i imaju malu penziju, piše "Nova.rs".

Muzičkim nebom trenutno vlada trep pravac, ali za staru gardu uvijek ima posla jer iza sebe imaju hitove koji će živjeti još decenijama, te se može reći da žive od – stare slave.

Lepa Lukić prima tri penzije

Pjevačica Lepa Lukić važi za nekrunisanu kraljicu narodne muzike, njen hit "Od izvora dva putića“ snimljen je 1966. godine, a i danas je tražen na mnogim veseljima. Tokom svog života stekla je tri penzije i kako kaže – ne mora da pjeva. Lepa jednu penziju ima zbog godina staža, prima nacionalnu penziju, a od supruga je naslijedila i kanadsku penziju.

"Nacionalna penzija mi je 60.000 dinara (oko 1.000 KM), a ova druga 90.000 dinara (oko 1.500 KM). I imam kanadsku penziju od 1.000 evra. Može da se živi i od nacionalne ako vodiš računa", rekla je Lepa jednom prilikom i istakla da sada pjeva iz ljubavi, a ne koristi.

"Što moram da nastupam ja? Ne moram. Ja pjevam što volim. Što se novca tiče, ne moram nikad da zapjevam! Imam dobra primanja, tri penzije. Kanadsku, jednu normalnu sa radnim stažom i imam nacionalnu penziju. Ali, ja volim. To mene podmlađuje, vraća me u mladost, puna sam energije, ništa mi nije teško. Što meni treba uopšte da snimam, mogu da živim od pjesama koje su bile i ostale veliki hitovi. Ali, hoću da obradujem moje fanove", rekla je svojevremeno Lepa u jutarnjem program na TV "Prva".

Zorica Brunclik od penzije nema ni za umetak za kosu

Zorica Brunclik je 2013. godine konkurisala za nacionalnu penziju koja joj je izmakla jer je dodjela spomenutog novčanog priznanja istaknutim umjetnicima iste godine potpuno ukinuta i to na prijedlog ministra kulture Srbije Ivana Tasovca.

Ponovo su aktivirane 2021. na prijedlog ministra kulture Srbije Maje Gojković, ali sa izmjenom – Vlada Srbije donijela je akt da priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina može da dobije samo 20 umjetnika godišnje.

Pjevačica je prije par godina počela da priča nacionalnu penziju, a kada je riječ o iznosu – on bi vjerovatno većini penzionera i te kako značio, ali za Zoricu je to iznos koji ona daje na sedmičnom nivou stilisti ili frizeru.

Ipak, za nju on ima posebnu, višu vrijednost, koja ukazuje na poštovanje njenog lika i djela i zahvalnost za doprinos kulturi. Ako je vjerovati onima koji su imali prilike da se okite ovim priznanjem, nacionalna penzija dodjeljuje se u visini jedne prosječne zarade bez poreza i doprinosa, što je u prosjeku kod umjetnika 73.114 dinara (oko 1.220 KM).

Nagađa se da će Zorica novac vjerovatno darovati u humanitarne svrhe jer je glas i zdravlje još uvijek služe te puneći koncertne hale, stadione, na kraju krajeva pjevajući po proslavama, ona zaradi mnogostruko više.

Da živi samo od penzije, vjerovatno ne bi imala ni za hlor u svom luksuznom bazenu u čijem dnu stoji "ZK“, prva slova njenog i suprugovog imena. Cijela vila i imanje za svaku su pohvalu, sve je besprijekorno uređeno i sa ukusom dekorisano, ali najprije praktično i namijenjeno kako odraslima tako i djeci, tačnije unucima pjevačice i harmonikaša. Onakav dom mora se održavati, stalno su neka ulaganja, na kraju krajeva Zorica i dalje ima karijeru u koju i te kako ulaže, piše "Stori".

Zlata Petrović čeka inostranu penziju

Poznata pjevačica Zlata Petrović jednom prilikom je rekla da je na vrijeme uplaćivala novac u penzioni fond, tako da je sada mirna.

"Da imam 1.000 eura penziju, živjela bih dobro, a od ove kakvu imam onako. Već godinu dana sam penzionerka, a kada poslije 60-te počnem da primam i inostranu penziju koju sam uplaćivala, biće mnogo bolje", ispričala je Zlata za "Star“, prenose mediji.

"Ne žalim se ja. Ja sam sebe obezbijedila na vrijeme", dodala je Petrović.

Ona je otkrila i da je nekada dijelila parče hljeba sa koleginicom i prijateljicom Gocom Božinovskom.

"Sve se poremetilo. Moj sin ima sve uslove, ali ne želi da kupuje ljubav i društvo. Ja sam, bre, sa mojom Gocom dijelila jednu paštetu u podrumu, možda zato naše prijateljstvo toliko traje. Finansije i materijalne stvari su razdvojile ljude i otuđile ih", zaključila je pjevačica.

Saša Popović 140 penzija uložio u ženin album

Saša Popović je 1. novembra 2019. godine postao penzioner, ali je i dalje aktivan kako u "Grandu", tako i u privatnom biznisu s nekretninama. O njegovom bogatstvu se sve zna, pa tako i da je među najbogatijima na estradi, a sada je otkrio i tačan iznos penzije koja mu svakog mjeseca legne na račun, ali i na šta je potroši.

"Sa ovim povećanjem, penzija mi je 102.000 dinara (oko 1.700 KM). Ali, vidite, ja dvadeset i kusur godina imam veliku platu i velike sam doprinose plaćao", izjavio je bivši direktor "Granda", koji je i dalje neizostavni dio "Zvezda Granda".

"Od penzije plaćam struju, gas, porez na imovinu, hranu, dajem za porodicu, djecu, dio ode na kućnu pomoćnicu i kad sve to poplaćam, ostane mi za krem bananice i dvije žvake", našalio se Popović u svom stilu, a nedavno je otkrio i zbog čega ne napušta "Zvezde Granda" u kojima je skoro dvadeset godina.

"Ja sam finansijski toliko obezbijeđen da više ovo ne moram da radim, čak se bavim i drugim poslom. Biti penzioner i ništa ne raditi je danas najgora stvar. Čovjek tada brzo ostari i propadne. Ja volim ovo da radim i osjećam se kao prije 23 godine, kada sam napravio Grand", izjavio je tada.

Nedavno je govorio o povratku njegove supruge na scenu, te otkrio da je u njen novi album uložio 100.000 evra.

"140 svojih penzija sam uložio u njen album", rekao je Popović za "Novu", što znači da je album koštao skoro 98.000 evra.

Penzija Nade Obrić mizerna

Pjevačica Nada Obrić je nekoliko puta isticala da ima penziju od samo 16.000 dinara (266 KM).

"Negdje ja krivim nas same zato što nemamo nacionalnu penziju. 14 godina sam radila u opštini u Bosni i Hercegovini, vodila sam salon, ne znam koliko je ukusno da pričam kolika mi je penzija, imam 16.000 i nešto. Kad sam napunila 65 godina, u Bosni sam dobila 40 evra penziju, sad je to 51 evro, a ovdje u Srbiji sam dobila 12.000 dinara (200 KM) u startu i sad je to 16.000. Da moram da živim samo od te penzije, ne znam kako bih, ali imam srećom djecu koja mi pomažu", rekla je Nada nedavno za "Kurir".

Miroslav Ilić: Ova penzija mi ništa ne znači

Folk pjevač Miroslav Ilić otkrio je za "Kurir" da bi rado vratio nacionalnu penziju kako bi ućutkao zle jezike.

"Slavuj iz Mrčajevaca“ je objasnio da mu 40.000 dinara (667 KM) koje prima na osnovu ovog priznanja ništa ne znači, jer stalno mora da se pravda da li je nešto učinio za srpsku umjetnost i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana