Kolika su primanja poznatih penzionera

GS
Kolika su primanja poznatih penzionera

BEOGRAD - Mnoge estradne ličnosti su u penziji, iako su i dalje aktivne na javnoj sceni.

Dok su neki vrijedno radili, štedili i kupili nekretnine, drugi su se rasprodali, uživali u svakom trenutku i trošili, zbog čega su postali "švorc" i ostali bez prihoda ili sa malim penzijama. Pored njih tu su i glumci i svi oni koji su pravi predstavnici javne scene. Iako su mnogi oduvek smatrali da poznate ličnosti dobro zarađuju, a samim tim imaju i penziju, otkriće mnogih o svojim realnim penzijama je šokiralo javnost. I dok drugi uživaju u zasluženim penzijama, neki od njih bukvalno "krepe kraj sa krajem".

Lepa Lukić

Pjevačica Lepa Lukić smatra se nekrunisanom kraljicom narodne muzike, a u muzičke vode vinulo ju je hit "Od izvora dva putića" koji je snimila daleke 1966. godine. Lepa je godinama vrijedno radila i gradila karijeru, a i danas je tražena na mnogim veseljima. Ona je tokom života ostvarila pravo na tri penzije: jedna je zbog godina radnog staža, druga nacionalna penzija i treća koju je nasledila od supruga, to je kanadska penzija.

- Ja mogu da trošam jednu penziju nedjeljno, ne moram da se ustežem. Jednu u iznosu od 107.000, kao osnovnu penziju, koju sam zaslužila radnim stažom, drugu, nacionalnu penziju, koju mi je dodjelila država, u iznosu od 73.000 dinara, i treću, u iznosu od 1.250 evra, koju dobijam iz Kanade, a koju sam nasledila od pokojnog muža. Imam i poneki nastup - ispričala je Lepa Lukić u emisiji "Posle ručka" na Hepi TV.

Zorica Brunclik

Davne 2013. godine, Zorica Brunclik je konkurisala za nacionalnu penziju, a budući da je ona te godine ukinuta na predlog ministra kulture Ivana Tasovca, pjevačica je bila usmjerena na to da je ne dobije.

Primanje nacionalne penzije ponovo je vraćeno 2021. godine, kada je Maja Gojković bila ministarka kulture, ali je pjevačici penzija izmakla jer se dodeljivala za 20 umjetnika godišnje koji su dali vrhunski nacionalni doprinos nacionalnoj kulturi ili kulturi nacionalnih manjina. Pre nekoliko godina je ona počela da priča o iznosu, ali mnogi su okarakterisali da joj neće penzija pokriti troškove frizera, znajući kolika je i koliko pjevačica investira u svoj stajling za nastupe.

Ona prema nekim saznanjima bez poreza i doprinosa iznosi koliko i prosečna mesečna zarada, a to je oko 73.000 dinara. Međutim, mnogi smatraju da će pjevačica pokloniti novac u humanitarne svrhe, jer ona još uvek aktivno radi.

Zlata Petrović

Poznata pjevačica je otkrila da je sve regularno uplaćivala i da je sada mirna, jer je sebe obezbedila na vreme.

- Da imam 1.000 evra penziju, živjela bih dobro, a od ove kakvu imam, onako. Već godinu dana sam penzionerka, a kada posle 60. počnem da primam i inostranu penziju koju sam uplaćivala, biće mnogo bolje - ispričala je Zlata za „Star“, prenose mediji.

Saša Popović

Producent i osnivač Granda otkrio je kako je njegova penzija, sa povećanjem, 102.000 dinara. Saša je zvanično postao penzioner 2019. godine, a budući da je jedan od najbogatijih ljudi na estradi, priznao je da je "toliko obezbeđen da ne mora više ništa da radi". On je priznao da se oseća kao pre 23 godine i da radi drugi posao. Osim toga što svojom zaradom pokriva sve troškove života koje ima kao i svi, Popović je otkrio da mu na kraju ostane "za bananicu i žvake".

U ženin album je navodno uložio 98.000 evra, što znači da je uložio 140 svojih penzija.

Nada Obrić

Pjevačica je više puta isticala da su joj primanja izuzetno niska i da njena penzija iznosi svega 16.000 dinara. Istaknuvši da u Bosni prima oko 50 evra, a u Srbiji 12.000 dinara, Nada je otkrila da je ukupan iznos 16.000 dinara. Ona je istakla da od te penzije sigurno ne bi mogla da živi, ali da na sreću ima decu koja joj pomažu.

Kada su u pitanju glumci, penzije se kreću, kako saznaje "Kurir", od 50.000 do 70.000 dinara. Na njihovu visinu utiče i to da li su bili u pozorištu ili su radili kao slobodni umjetnici.

Zoran Cvijanović

O ovom glumcu se u više navrata pisalo, a javnosti je bila šokantna informacija da, posle 49 godina posvećenog rada, on ima penziju od 70.000 dinara. Cvijanović važi za glumca koji iza sebe ima veliki broj sjajnih uloga u filmovima i serijama i mnoga priznanja i nagrade za svoj rad.

Svetlana Bojković

Javnost je iznenadila informacija da istaknuta i priznata glumica Svetlana Ceca Bojković prima samo 30.000 dinara penziju. Ona je pokrenula inicijativu za rješavanje statusa penzionisanih glumaca. Ceca se jednom prilikom osvrnula na mizerne cifre koje primaju pojedini glumci i umjetnici, ističući da je pokojnom glumcu Stevi Žigonu penzija bila svega 17.000 dinara, a da je pjevačica narodne muzike Gordana Stojićević primala svega 28.000.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana