Kluni snima film o krađi umjetnina

Glas Srpske
Kluni snima film o krađi umjetnina

Holivudski zavodnik Džordž Kluni počeo je da radi na svom novom filmskom projektu, i to kao reditelj, glumac i scenarista.

U pitanju je visokobudžetni film o krađi skupocjenih umjetnina tokom Drugog svjetskog rata u Evropi. "The Monuments Men" je naziv filma za koji će zajedno s njim scenario pisati Grant Heslov, a ispričaće priču o stručnjacima za umjetnine koje je odabrala američka vlada kako bi preuzeli umjetnine od nacista koji su ih pokrali. Kluni je rekao novinarima tokom Filmskog festivala u Palm Springsu da je veoma uzbuđen zbog novog projekta. Filmska priča će se zasnivati na knjizi Roberta M. Edsela, koja upravo govori o velikoj krađi umjetnina u Drugom svjetskom ratu. Poznato je da su Hitler i njegove pristalice, nacisti, sistematski pljačkali galerije i privatne zbirke skupocjenih umjetnina po Evropi u Drugom svjetskom ratu. Među funkcionerima Nacionalsocijalističke stranke u to vrijeme je bilo popularno biti kolekcionar skupocjenih umjetnina. Sam Hitler, nesuđeni akademski slikar, bio je jedan od najvećih "kolekcionara". Jedan od njegovih ciljeva je bio da u rodnom Lincu osnuje monumentalni muzej u kojem bi bila izložena ogromna kolekcija umjetničkih djela iz Evrope, a ponajviše onih čiji su autori bili germanskog porijekla.

Kako bi se tako nešto ostvarilo, istorija je zabilježila, postojale su jedinice pod nazivom Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), koje su pratile nacističku vojsku i na osvojenim teritorijama prikupljale umjetnine i prevozile ih u Njemačku. Kako je problem očuvanja evropske, a i svjetske kulture postao više nego očigledan, prvi su ga prepoznali američki kulturni radnici i organizacije koje su se bavile kulturom i umjetnošću. Oni su počeli i lobirati da se u okviru američkih vojnih snaga formiraju timovi koji će raditi na spasavanju i očuvanju umjetnina. Osnovana je komisija koja je sarađivala sa američkim trupama, a na njenom čelu je bio sudija Vrhovnog suda Oven Dži Roberts. Komisija je uspjela da se izbori da se u sklopu savezničkih trupa oformi jedinica sastavljena od ljudi čija je profesija povezana sa umjetnošću i umjetninama, a koja je radila upravo na spasavanju umjetnina koje su nacisti pokrali i kojima je prijetilo uništenje. Kada su počeli da rade na terenu, članovi komisije su prozvani Monuments Men, što je i naziv Klunijevog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana