Kineska bajka na Rolan Garosu

Glas Srpske
Kineska bajka na Rolan Garosu

Priča o kineskoj teniserki Na Li prava je sportska bajka. Omalena 29-godišnjakinja ostvarila je svoje snove postavši prva Kineskinja koja je osvojila Rolan Garos, a priča o podvigu koji je oduševio najmnogoljudniju zemlju svijeta započela je gotovo pa slučajno.

Njen meč u Kini gledalo je 50 miliona ljudi, a ima više od dva miliona pratilaca na "renren.com" kineskoj varijanti "Fejsbuka". Ako nekome treba da zahvali što je u Parizu postala prva Kineskinja osvajačica grend slem naslova, Na Li mora poslati posebno pismo svom treneru badmintona.

- Moj otac je želio da budem prvakinja u badmintonu, a trenirala sam tenis paralelno samo zato da budem što bolja u badmintonu. Poslije dvije godine treniranja, moj trener badmintona rekao je da nisam perspektivna i da bi za mene bilo bolje da treniram tenis - izjavila je Li.

Fudbal, košarka i stoni tenis i dalje su vodeći sportovi zemlje sa 1,3 milijarde stanovnika, ali djeca sve više igraju tenis, koji se sve donedavno smatrao sportom za elitu. Li je 2008. godine izašla iz programa kineske vlade za sportiste da bi učestvovala u eksperimentalnom programu "Leti sam". Te 2008. dobila je slobodu izbora trenera, planiranja turnira i veću mogućnost zarade. Naime, do tada je 65 odsto novca od turnirskih nagrada išlo državi, poslije samo 12 odsto.

U prevodu, od 1,7 miliona dolara, koliko je dobila za titulu na Rolan Garosu, kineskim vlastima sada ide nešto više od 200.000 dolara. U prijašnjim bi okolnostima ostala bez 1,1 milion dolara. Trijumfom u Rolan Garosu popularnost Na Li u domovini narasla je do neslućenih razmjera.

- Li je zaslužila pobjedu u tako velikom finalu, ona je stvarala istoriju - poslala je poruku nacionalna agencija Sinhua.

Li je za ESPN izjavila da na "kineskom Fejsbuku" ima više od dva miliona pratilaca.

- Oko pola miliona njih posljednje sedmice zatražilo je status prijatelja. Poslije ovog uspjeha biće ih mnogo više - sa osmijehom je prokomentarisala nova kineska nacionalna junakinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana