Kako se hrani budući kralj: Omiljena jela sprema mu Kejt, a evo šta je strogo zabranjeno

G.S.
Kako se hrani budući kralj: Omiljena jela sprema mu Kejt, a evo šta je strogo zabranjeno

Princ Vilijam, budući kralj i njegova supruga Kejt Midlton među omiljenijim su članovima kraljevske porodice.

Uvijek sofisticiran i spreman za razgovor, Vilijam je tako nekoliko puta otkrio koja su njegova omiljena jela te kako najviše uživa u domaćim obrocima koja za njega sprema Kejt.

Iako im je se ukusi razlikuju, pa princeza često bira začinjenu hranu i puno povrća, budući kralj ljubitelj je tradicije pa mu je omiljeno jelo tradicionalno pečeno pile, a Kejt navodno ima i svoj recept budući da je poznato da je vrsna kuharica.

I dok njegova supruga dan započinje zobenom kašom koja je bogata proteinima i ugljikohidratima koji joj daju energiju za cijeli dan te domaći smuti koji spravlja od kelja, salate, spiruline i borovnice, Vilijam je veliki ljubitelj tradicionalnog i obilnog "engleskog doručka" koji varira s obzirom na regije gdje se poslužuje a uključuje pržena jaja i slaninu, pečene svinjske kobasice, paradajz i gljive te neizostavni grah. Budući da sadrži mnogo pržene i pečene hrane, Britanci ovaj doručak zovu i "fru-up".

- Znam napraviti dobar doručak, jaja, slaninu i kobasice, a na odmet nisu ni domaći keksići koji uvijek brzo nestanu u našem domu- rekao je nedavno princ Vilijam.

Kejt za ručak bira hranu bogatu antioksidansima pa često bira sirove namirnice, a jedno od omiljenijih jela joj je salata od lubenice s avokadom, lukom, krastavcem i feta sirom. Iako nije vegetarijanka, često bira jela bogata povrćem, a posebno uživa u kariu od leće i povrtnim ražnjićima. Takođe, dijele i zajedničku ljubav prema sušiju.

Poznato je kako Vilijam u mladosti najviše uživao u "mac and cheesey " odnosno tjestenini sa sirom i piletini, no sada sa suprugom uživa u jelima od povrća, posebno vegetarijanski kebab i leću s karijem koju su probali za vrijeme posjeta Indiji.

Vilijam je veliki ljubitelj slatkog. Omiljena torta mu je čokoladna, koju je često jeo u društvu svoje bake, pokojne kraljice Elizabete. Između slojeva čokolade nalaze se keksi, a upravo je ovu tortu odabrao i za svoje vjenčanje 2011. godine.

Kroz dan princ često bira "snek" odnosno grickalice, a omiljene su mu kokice koje često podijeli sa svojom suprugom Kejt koja takođe voli voće i povrće goji bobice koje jačaju imunitet.

Kao što je već spomenuto, biraju nešto obilnije večere koje Kate često sprema sama, a često joj se pridruže i djeca. Još jedno jelo koju svi u obitelji princa Vilijama obožavaju jest pica. Kate uživa u pravljenu pice, a tad koristi tijesto koje sama zamijesi.

-Pomognu mi Džordž i Šarlot. Oni vole raditi tijesto jer mogu ‘zaprljati’ ruke brašnom- rekla je jednom prilikom princeza.

Bivši kraljevski kuvar otkrio je kako im je zabranjeno jesti rizičnu hranu među kojom su i školjke jer vrlo lako mogu prouzročiti trovanje, slabo pečeno meso, a namirnica koja nikada nije na meniju je bijeli luk.

Princ je oduvijek bio aktivan, bavio se brojnim sportovima poput fudbala, košarke, trčanja i vaterpola. Kako bi u miru mogao uživati u vježbanju, kraljevski par u svojoj kući ima privatnu teretanu u kojoj vježba Kejt Midleton, ali i njena sestra Pipa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana