Toma Zdravković je ovako reagovao na vijesti o smrti Silvane: Supruga je ostala zbunjena šok reakcijom

G.S.
Foto: Skrinšot

Toma Zdravković, slavuj sa tugom u glasu, stvorio je neke od najljepših narodnih pjesama uz koje se i veseli i plače.

Za njega je muzika bila život, a gotovo niko nije znao šta sve zaista nosi na duši. Supruga Gordana Zdravković, koja ga je nekoliko puta izvukla iz kandži smrti, najbolje ga je od svih poznavala i razumijela, istaknuvši da je shvatila, iako je bila mnogo mlađa, da pored sebe ima nevjerovatnog umjetnika koga ne bi smjelo sputavati.

Nikada ga nisam pitala zašto je potrošio novac, gde je bio, šta je radio. Za njega bi to bilo opterećenje. Rekao mi je jednom: „Hoćeš li me pitati gde sam bio tri dana?“ A ja mu kažem: „Je l ti bilo lepo?“ On kaže: „Jeste“, a ja: „To je važno, da ti je bilo lepo“ ,“ispričala je Goca i naglasila:

„Život sa Tomom nije bio lak, ali nije bilo ni teško. U početku je bilo veoma konfuzno. Imala sam 25 godina kada smo se upoznali, a on je bio 12 godina stariji. Bio je oformljena ličnost i morala sam to da prihvatim. Nisam htela da ga menjam. Morala sam da se uklopim u njegov život. On je bio čovek koji je jako malo pričao, morala sam sama da dolazim do rešenja i saznanja šta voli i šta ne voli,“ ispričala je Gordana jednom prilikom u „Uranku“.

Smatra da je opstala sa njim tolike godine, jer je Toma u njoj pronašao mirnu luku.

„Pre mene je imao tri braka i on nije trpeo da mu neko govori šta može, a šta ne može. Bio je impulsivan, kada je nešto hteo - morao je to da uradi. U meni je našao ženu koja može da ga razume, bila sam mu mirna luka. Smatrala sam da treba da živi svaki dan najbolje što može, jer kada smo se upoznali već je bio bolestan. Nikada mu ništa nisam zamerila, pratila sam ga u svemu. Voleo je ljude mnogo, napisao je pesmu „Voleo bih da zagrlim sve nesretne ovog sveta“. Pored mene je mogao i da se zaljubi. Kažem mu: Ako imaš neku muku, ako si se zaljubio, daj da rešimo problem“, otvorila je bila dušu Gordana, prenosi Kurir.

Nikada ga nisam pitala zašto je potrošio novac, gde je bio, šta je radio. Za njega bi to bilo opterećenje. Rekao mi je jednom: „Hoćeš li me pitati gde sam bio tri dana?“ A ja mu kažem: „Je l ti bilo lepo?“ On kaže: „Jeste“, a ja: „To je važno, da ti je bilo lepo“ ,“ispričala je Goca i naglasila:

- Govorio bi mi: „Nemoj da čekaš da nešto završiš da bi živela, živi svakog trenutka!“ - prisjetila se tada Tomina udovica.

Nevjerovatan odnos sa Silvanom

Otvoreno je govorila da je i sama pretpostavljala da je njen suprug bio zaljubljen u Silvanu Armenulić, ali to nikada nikome nije rekao. Ili, barem, niko joj nije priznao da mu je Toma o tome govorio.

Bila je s njim kada su mu javili da je nastradala.

„Kada je poginula, bio je očajan. Sećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam videla, toliko tužnog. Nije mogao da shvati da je više nema. Oni jesu imali jednu specifičnu vezu, u svakom slučaju bile su u pitanju emocije“, otkrila je Gordana, koja je bila šokirala koliku količinu tuge je videla na njegovom licu.

Kako su se Toma i Silvana upoznali?

Za Silvanu se već pročulo, dok je Toma bio anonimni mladić sa snovima da postane pjevač i živi od svoje muzike. Upravo vlasnica nezaboravnog glasa prepoznala je u njemu raskošan talenat.

Sreli su se slučajno, u parku u Leskovcu. Naime, Silvana je šetala gradom prije nastupa u lokalnoj poznatoj kafani. Privukao joj je pažnju mladić koji je sjedio na klupi – promrzao i gladan. Nije mogla da odoli i prišla mu je. Upoznali su se, rekao joj je da se zove Toma Zdravković i da mnogo voli da pjeva. Baš to ime kasnije je postalo simbol pjesama sa dušom.

Silvana ga je tada povela na svoj nastup i u jednom momentu mu pružila mikrofon. Kada je Toma zapjevao, sva se naježila, kao i svi prisutni.

Deset godina nakon toga, odužio joj se tako što joj je napisao hit zbog kojeg je njena popularnost eksplodirala, a riječ je o pjesmi „Šta će mi život bez tebe, dragi“.

 

Pjevačica otkrila nepoznate detalje o Tomi

Malo ko zna da je čuvena Keva, koju mnogi pamte iz „Velikog brata“ i „Farme“, nekada bila pjevačica i da je sarađivala sa Tomom, a još više i sa njegovim bratom Novicom.

- Poznavala sam, radili smo zajedno. Imala sam veliku čast i ludu sreću da pevam pre njega, sećam se bila je turneja ''Miss leta '86 kao Zorica Marković Zorma. Tamo mi je bilo umetničko ime. Da li je bio zaljubljen u Silvanu to zaista ne znam. Mogu uvek da ustanem kada spomenem njegovo ime. Bila mi je čast da popunim program pre njega, zaista. Svakako sa njegovim bratom Novicom sam se više družila, radili samo zajedno, bila sam kafanska pevačica. Toma je bio boem, 90% oko Silvane je romansiraon. Bio je široke ruke, niko pored njega nije mogao da plati piće. Što se tiče priče da je bio ženskaroš, ja ga iskreno ne znam kao takvog. Miss leta, toliko devojaka prelepih, ne sećam se da je bilo koju pogledao. Više je voleo druge, nego samog sebe - govorila je puna emocija Markovićeva, pa otkrila Tominu veliku tajnu:

- Koncert u Somboru, svi došli zbog njega. Organizatori čupaju kosu sa glave, šta će ako se ne pojavi. On je bio sve vreme u bolnici, na VMA, pogoršalo mu se zdravstveno stanje. Skupljaju se ljudi, on je glavna zvezda. Pokojni Bata Avramov, nije mu dobro. Samo vidiš, Toma uzeo taksi, pobegao iz bolnice i dolazi u Sombor. Pobegao je da bi ispoštovao koncert i sve te ljude koji su došli da ga slušaju. To je živa istina, to malo nas zna - zaključila je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana