Kad god došla, Madona nije dobrodošla

Agencije
Kad god došla, Madona nije dobrodošla

Mladi poljski katolici optužili su pop zvijezdu Madonu da svojim koncertom 1. avgusta na Narodnom stadionu u Varšavi dolazi da im pokvari nacionalni praznik kada se obilježava godišnjica Varšavskog ustanka u Drugom svjetskom ratu.

Preko katoličkog portala i posebnog sajta interneta oni su pozvali Poljake da protestima spriječe nastup pop zvijezde iz SAD, a gradske vlasti da ga onemoguće.

"Madona kao autor na razne načine napada katoličku veru. Tokom koncerata vrijeđa Isusa, pali krst, stavlja na glavu krunu od trnja. Uz to, propagira homoseksualnost, opsceno se ljubi na sceni sa ženama a promoviše i pornografiju pokazivanjem uvrijedljivih gestova i poza", napisali su mladi vjernici na katoličkim portalima.

Koji god datum kontroverzna američka zvijezda odabere za koncert u Poljskoj, izaziva proteste tamošnjih konzervativnih katoličkih krugova. Kada je Madona pjevala Poljacima 15. jula 2009. godine mladi katolici i konzervaticni katolički krugovi optužili su je da je došla namjerno da se ruga vjeri Poljaka na crkveni praznik Uspenja presvete Bogorodice.

"Odajmo poštu preživjelim i poginulim učesnicima Varšavskog ustanka. Ne dozvolimo joj da oskrnavi ono što je za nas sveto. Ovaj protest je naša moralna obaveza", navodi se u novom apelu mladih katolika kojem se za kratko vrijeme pridružilo 13.000 ljudi.

I gradske vlasti i organizatori Madonine ljetnje turneje po evropskim gradovima odbacili su optužbe da je 1. avgust namjerno odabran za termin.

"Čisto sumnjam da Madona uopšte zna da je postojao nekakav Varšavski ustanak. Datum nije odabran sa nekom namjerom, već je to jednostavno sredina sedmice, a Poljska nije u prvom planu za koncerte svjetskih zvijezda takvog formata. Koncerti vikendom rezervisani su za najveće gradove na svijetu ", kazao je muzički kritičar Pjotr Mec.

"Stigli su nam mejlovi sa protestima. Ne možemo da zabranimo nastup Madone ako su riješena sva pitanja vezana za bezbjednost takve manifestacije. Ako neko neće koncert Madone, jednostavno neka na njega ne ide", rekao je portparol Varšave Bartoš Milčarčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana