Još jedna legenda otišla: Umro čuveni holivudski glumac

GS
Još jedna legenda otišla: Umro čuveni holivudski glumac

Emet Volš, karakterni glumac koji se pojavio u više od 220 filmskih i televizijskih uloga, uključujući „Blejd Raner“,“Najvs Aut“ i filmovima braće Koen „ Blad simpl“ i „Rajzing Arizona“, umro je u 88. godini, prenosi Gardijan.

Volš je rođen u Njujorku 1935. godine, a odrastao je u Vermontu. Dobio je svoju prvu filmsku ulogu kao statist u filmu „Midnajt Kauboj“ - i svoju prvu veću ulogu u filmu „Elisis Restorant“, obje 1969. godine.

Igrao je sportskog novinara u sportskoj komediji Pola Njumena „ Slep Šot“ (1977), nadzornika parole za Dastina Hofmana u filmu „Strejt Tajm“ (1978), snajperistu koji lovi Stiva Martina u filmu „Džerk“ (1979), i šefa policije koji vraća Harisona Forda iz penzije u filmu „Blejd Raner“ (1982).

 

Slavni filmski kritičar Rodžer Ebert pohvalio je Volša kao „pjesnika prljavštine“ za njegovo izvođenje i osmislio „Stenton-Volš pravilo“: „nijedan film u kojem glume Hari Din Stenton ili Emet Volš u sporednoj ulozi ne može biti potpuno loš“.

„Uvijek pokušavate da smislite nešto posebno što funkcioniše za lik. Ako igrate negativca, ne igrate negativca,“ rekao je Volš za Gardijan o filmu „Blood Simple“ 2017. godine, dodajući: „Viser ne smatra sebe posebno lošim ili zlim. On je na ivici legalnog, ali se mnogo zabavlja sa svim tim.“

Takođe je igrao manje uloge u filmovima „Fleč“ (1985) i horor filmu „Kriters" (1986), kao i prijatelja sa kojim priča Nikolas Kejdž u filmu „Rajzing Arizona“ (1987), oca Džona Litgoua u filmu „Heri end the  Hendersons“ (1987), i sponzora Majkla Kitona u filmu „Klin end Sober“ (1988). Takođe se pojavio u filmovima „Romeo + Džuliet“ (1996), „Maj Best Frends Veding" (1997), „Ajron Džajant“ (1999), „Kalvari“ (2014) i „Najvs Aut“ (2019).

„Više se zabavljam igrajući 10 različitih ljudi nego igrajući istu osobu 10 puta,“ rekao je jednom za Houston Chronicle. „Jednom sakupljač smeća, a sledeći put predsjednik Prinstona.“

Njegova posljednja uloga bila je u vesternu iz 2024. godine „Outland Pose“ zajedno sa Vupi Goldberg, prenosi Telegraf.rs.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
Porodila se Sanja Kužet
Porodila se Sanja Kužet
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana