Jagode, šlag, kiša, kraljica, tradicija…

Dušan Repija
Jagode, šlag, kiša, kraljica, tradicija…

LONDON - Svi ovogodišnji turniri, sve dosadašnje pobjede, porazi, zanimljivi mečevi, rekordi zaboravljaju se na 15 dana, jer danas počinje jubilarni 125. najstariji i najprestižniji turnir na svijetu Vimbldon, koji se održava od 1877. godine u "All England Club-u".

Kada neko pomene Vimbldon osim tenisa odmah mu na pamet padaju kiša, jagode sa šlagom, bijela boja, a uprkos svim modernim tehnologijama ovo je teniski turnir koji i dalje drži do tradicije i koji nije podlegao nekim nepotrebnim inovacijama. Samo neke od razlika od ostalih turnira su: nedjelja je uvijek slobodan dan, u posljednjoj rundi kvalifikacija igra se na tri dobijena seta, bijeli dresovi i kompletna oprema su obavezni, tereni nemaju imena, jednostavno se zovu centralni, teren broj 1, 2, 3… a sve to se održava pred očima kraljevske porodice, koja je, opet tradicionalno, pokrovitelj turnira.

Centralni teren ima kapacitet od 15.000 mjesta, a njegova konstrukcija je koštala 100 miliona funti. Karakterističan je po tome što ima pokretni krov, koji je napravljen 2009. godine i njegovo zatvaranje traje oko 10 minuta.

Vimbldon će ove godine povećati ukupan kapacitet za 1000 mjesta i iznosiće 38.500. Teren broj 3, koji ima kapacitet od 2000 gledalaca, postaće četvrti teren na kome će biti postavljena "hok-aj" tehnologija.

Što se tiče favorita, teško je reći ko je najbliži tituli, ali svakako da, sada već, "velika trojka" ima najviše šansi.

Rafael Nadal dolazi pun samopouzdanja i sigurno ima velike ambicije da osvoji ovaj turnir po treći put. Federeru je ovo najomiljenija podloga i najomiljeniji grend slem i kao i uvijek daće svoj maksimum. Šta tek reći za Novaka Đokovića koji, uprkos porazu u polufinalu Roland Garosa, trenutno igra najbolji tenis, a i samopouzdanje mu je na vrlo visokom nivou. Pored trojice besmrtnih najviše šanse za dobar rezultat imaju Marej, Soderling i Conga, kao i Endi Rodik koji je uvijek opasan na brzim podlogama. Britanci nemaju pobjednika punih 75 godina, tačnije od 1936. godine, kada je trijumfovao legendarni Fred Per Viktor. Troicki i Janko Tipsarević igraju odlično u posljednje vrijeme i mogli bi napraviti dobar rezultat.

U ženskoj konkurenciji tek nema favorita. Svaka djevojka iz prvih deset može napraviti iskorak, a povratkom sestara Vilijams, koje su uvijek favoriti, ukoliko ih zdravlje posluži, ženski dio turnira dobio je još jednu dimenziju. Sestre su slavile na devet od posljednjih 11 turnira.

Jelena Janković i Ana Ivanović nisu u najužem krugu favorita, ali će sigurno sve ostale teniserke htjeti da izbjegnu duele sa srpskim princezama, dok će Bojana Jovanovski već u drugom kolu na megdan Sereni Vilijams, ukoliko pobijedi Rumunku Simonu Halep u prvom kolu.

Nagradni fond

Vimbldon iz godine u godinu povećava nagradni fond turnira pa tako i ove. Prošle godine nagradni fond je bio 13.725.000 funti, a pobjednici u singl konkurenciji su dobijali po milion funti, dok je ove godine nagradni fond povećan za 875.000 funti ili 6,4% i sada iznosi 14.600.000 funti, dok će pobjednici u singl konkurenciji dobiti 100.000 funti više u odnosu na prošlu godinu.

3D - tehnologija

Finale Vimbldona u muškoj i ženskoj konkurenciji prvi put u svojoj istoriji prenosiće BBC, a u novom formatu prenosa uživaće svi čiji TV-prijemnici mogu prikazati takvu sliku.

Prošlogodišnju pobjedu Rafaela Nadala nad Tomašom Berdihom lani je pratilo 5,6 miliona gledalaca, dok je četvrto krunisanje u Vimbldonu Serene Vilijams gledalo 2,3 miliona ljudi.

Federer ima dodatni motiv

Ukoliko Rodžer Federer dođe do svoje sedme titule, ne samo da će stići Pita Samprasa, nego će donijeti 203.169 funti jednoj humanitarnoj organizaciji i to na vrlo neobičan način.

Naime, Britanac Nika Vulajf je još 2003. godine uplatio 3032 dolara da će Federer do 2019. godine osvojiti sedam Vimbldona. Koeficijent je bio 67, a mogući dobitak 203.169 dolara. U međuvremenu, Nik je preminuo 2009. godine, ali je u testamentu napisao da listić ostavlja humanitarnoj organizaciji. Inače, u vrijeme kad je opklada uplaćivana, Švajcarac je imao samo jednu titulu, a do danas je došao do brojke šest.

Rekordi

Najviše mečeva - muškarci: Žan Borotra 223

Najviše mečeva - žene: Martina Navratilova   326   

Pobjednik sa najnižim renkingom: Goran Ivanišević - 125. pozicija i Venus Vilijams - 31. pozicija

Najmlađi pobjednici: Boris Beker 17 godina i Loti Dot    15 godina

Najduže finale: Rodžer Federer - Rafael Nadal - 4 časa, 48 minuta

Najduži meč - Džon Izner - Nikolas Mau - 11 časova 5 minuta

Najduže finale - žene: Venus Vilijams - Lindzi Devenport 2 časa 45 minuta        

Najduži meč - žene:      Serena Vilijams – Elena Dementijeva 2 časa 49 minuta

Najviše titula - muškarci: Pit Sampras - 7

Najviše titula - žene: Martina Navratilova - 9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana