Izbor najboljeg hajduka u Guči

Agencije
Izbor najboljeg hajduka u Guči

U okviru 52. sabora trubača, u Guči će danas biti održan narodni višeboj, odnosno momačko nadmetanje u pet disciplina.

Momačko nadmetanje biće organizovano u pet disciplina i to skok udalj "iz mjesta", skok uvis, takođe "iz mjesta", bacanje kamena s ramena, rvanje u "kosti" i gađanje kroz prsten jabuke, a počeće u 14 časova na stadionu u Guči, u areni koja je posebno osmišljena.

Sveukupni pobjednik će dobiti titulu "arambaše" i simbolično će nositi hajdučku kabanicu i koplje. "Arambaša", kao i ostali kojima pripadnu priznanja dobiće vrijedne nagrade i diplome.

Prethodni pobjednici narodnog višeboja, a koji su nosili titulu "arambaše", ove godine dobiće "hajdučko pismo" kao čuvari tradicije i narodnih običaja srpskog naroda.

Na 52. dragačevskom saboru trubača koji se završava u nedjelju takmiči se 50 trubačkih orkestara iz Srbije i inostranstva, a u drugim programima nastupa više od hiljadu učesnika. Domaćini su ugostili ljubitelje trube iz svih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Poljske, Njemačke, Francuske, Mađarske...

Na finalnom trubačkom takmičenju koji prati stručni i žiri publike najbolji orkestri i solisti dobiće zvanje "dragačevskih pobjednika", koji će im otvoriti put na brojne domaće i svjetske festivale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana