Ispovjest čovjeka sa kojim je Bora drugovao gotovo sedam decenija para dušu

G.S.
Ispovjest čovjeka sa kojim je Bora drugovao gotovo sedam decenija para dušu

Boru Đorđevića mnogi su poznavali, ali niko kao Prle Savić, Čačanin sa kojim je Bora odrastao, napravio prvi bend, radovao se i tugovao.

Smrt najboljeg prijatelja Savića je jutros zatekla u čačanskoj bolnici gdjje inače radi kao ljekar, patolog. Skoro sedamdeset godina dvojica Čačana jedan drugom su povjeravali tajne, pričali o deci i porodici, smijali se i rijetko plakali. Obojica vedrog duha, uvjereni da će mladost trajati večno, poslednjih mjeseci neprekidno su bili na telefonskoj vezi Čačak - Ljubljana. Sve dok Borin telefon nije utihnuo.

- Jutros nisam dobro i dan mi nije dobar. Ma koliko da sam znao kakav će biti konačan ishod njegovog stanja, nekako sam se potajno nadao da će se izvući, verovao sam - priča gotovo kroz suze čačanski ljekar koji je ponajbolje bio upućen u Borinu bolest sa kojom se lavovski borio.

- Znajući koliko je neizmerna njegova vezanost za Čačak, zato smo mu i ponudili da dođe u rodni grad. Bora je Čačak voleo čini mi se više od sebe. Da poslednje dane provede kraj Morave, nije stigao. Čak je i njegova sadašnja supruga Dubravka, koja je divna žena, često inicirala njegove dolaske u Čačak. Čini mi se da je on rodni grad i sve nas sa kojima je odrastao doživlljavao iz pesničke perspektive. Kao večitu neostvarenu želju, opd koje nikada nije odustao - priča dr Savić koji dodaje da Bora i Čačak imaju jednu zajedničku crtu, „buntovni i nepredvidivi, dok im ne nađeš žicu“.

Proslavljeni muzičar i čačanski patolog su zajedno proveli djetinjstvo i ranu mladost, zajedno išli u Gimnaziju. Upravo ti gimnazijski dani i mladalački nestašluci su doprinijeli da Bora s porodicom napusti rodni grad. Dr Savić je naravno bio dio i te priče, prenosi Informer.

- Želeli smo da kupimo instrumente, pa smo do njih došli na jedan neprimeren način, ne bih sada o tome. U to vreme je to bio skandal u malom gradu, obojica smo kažnjeni, grešku smo ispravili, ali su Borini odlučili da se odsele iz grada. I pored toga, ostali smo nerazdvojni čitav život - kazao je Borin prijatelj, za koga mnogi Čačani znaju da mu se našao onda kad niko nije.

Rok zvezdu je svih ovih godina pratio turbulentan tempo života. Gdje god je odlazio pronosio je glas o Čačku, gradu koji mu nikada nije oprostio dječiji nestašluk.

- Čačani obično drugima ne praštaju ono što sebi odavno jesu. Moj Bora je ovaj grad voleo više od svega, nikome od nas nije bilo jasno zašto. Sada mi je srce na mestu kada znam da će ovde biti sahranjen, jer znam da je to želeo. Jednom smo se uz dobro pivo zajedno smejali kada smo čitali vest da su sa groba Džima Morisona u Parizu fanovi stalno krali zemlju i odnosili sa groba, pa su tamošnje vlasti grob morali da betoniraju. Rekao sam mu, tako će i tebi, a on se beskrajno na to smejao - kaže sagovornik. 

Svaki Borin dolazak u Čačak ili Srbiju, prijatelji su koristili da se sretnu, porazgovaraju, bratski zagrle. Međutim svoj poslednji dogovoreni susret nisu uspjeli da realizuju. 

- Bora je nedavno prodao stan u Beogradu i kupio kući na Avali. Dogovarili smo se da se okupimo u njegovom novom domu, ali se to zbog njegove bolesti nije ostvarilo. Kupio je kuću u kojoj je stigao da bude svega tri dana - priča prijatelj rok legende, koji je i sam muzičar, roker s Morave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana