Holivudski glamur na italijanski način

Glas Srpske
Holivudski glamur na italijanski način

Najstariji filmski festival na svijetu, festival u Veneciji, ove godine je od 31. avgusta do 10. septembra publici predstavio neke od najiščekivanijih filmova sezone i ugostio brojne holivudske zvijezde.

Festival je otvorio holivudska glumačka zvijezda Džordž Kluni svjetskom premijerom političkog trilera "Martovske ide", zasnovanog na priči o predsjedničkoj kampanji u SAD.

U Veneciji je ekskluzivno predstavljen i dio filma "Dr Rej i đavoli", reditelja Dinka Tucakovića, koji govori o boravku Nikolasa Reja u Beogradu. Festival su posjetile i zvijezde poput oskarovca Kolina Firta, Kire Najtli, Kejt Vinslet, Meta Dejmona, Monike Beluči, Vensana Kasela, Gvinet Paltrou i Madone.

********

Žiri predvođen Darenom Aronofskim pobjednika proglašava 10. septembra. Na ovoj smotri uobičajeno nisu bili zastupljeni blokbasteri, već filmovi niskobudžetne produkcije. Među željno očekivanim naslovima je "Mislilac, krojač, vojnik, špijun", filmska adaptacija romana Džona le Karea sa Kolinom Firtom, Gerijem Oldmanom i Džonom Hartom u glavnim ulogama. Dosta pažnje privukla je i nova adaptacija romana Emili Bronte "Orkanski visovi" u režiji Britanke Andree Arnold, kao i "Teksaška polja smrti" Amija Kanana Mana i "Ubica Džo" Vilijama Fridkina. U filmu "Opasan metod" Kanađanin Dejvid Kronenberg istražuje rivalstvo Karla Junga i Sigmunda Frojda koje nastaje kada se jedna mlada žena, koju glumi Kira Najtli, postavi između njih. Roman Polanski je u kućnom pritvoru u Švajcarskoj radio na scenariju za svoj najnoviji film "Pokolj" u kojem glume Kejt Vinslet, Džodi Foster i Kristof Volc.

*************

Holivudskom veteranu Alu Paćinu je na festivalu uručena nagrada "Slava filmskom autoru", uoči premijere njegovog dokumentarnog igranog filma "Vajld Salome" u kojem igra i jednu od uloga. Nagrada se dodjeljuje filmskim autorima koji su ostavili pečat u savremenom filmu. Među dosadašnjim dobitnicima počasne nagrade "Slava filmskom autoru" su i Takeši Kitano, Abas Kjarostami, Silvester Stalone i Anjes Varda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana