Hastler i Lari Flint ponovo podijelili Ameriku

Srna
Hastler i Lari Flint ponovo podijelili Ameriku

Njujork - Jedan od najdugovječnijih američkih časopisa za odrasle "Hastler" ponovo je izazvao lavinu reakcija, jer se na naslovnoj strani pojavila fotografija žene umotane u američku zastavu kao u hidžab, ali sa otkrivenim golim grudima.

Kontroverzni šef magazina Lari Flint stavio je ispod slike natpis: "Sloboda, prije svega".

Uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama - dok su jedni oduševljeni, drugi su bijesni jer smatraju da naslovna strana vrijeđa patriotske, ali i vjerske osjećaje Amerikanaca.


Lari Flint je u svom stilu objasnio da je samo htio da otvori pitanje šta znači biti Amerikanac danas, 43 godine nakon izlaska prvog broja magazina.

Neki od komentatora uvrijeđeni su upotrebom hidžaba, a drugima smeta što se on nosi kao zastava.

"Hastlerovo" jubilarno izdanje, "bez poštovanja prema bilo kome", politička je izjava protiv tabua i represije, poručuje Flint za "Foks njuz".

Flint je glavni junak jednog od najboljih filmova velikog češkog režisera Miloša Formana, koji je njegovu borbu za slobodu izražavanja ovjekovječio u ostvarenju "Narod protiv Larija Flinta".

U tom remek-djelu Forman razmatra granice slobode i ljudskih prava, te pokazuje hronologiju stvaranja "Hastlera" i Flintove borbe sa konzervativnom javnošću i sudovima da se izbori za pravo na svoj način izražavanja, koji je često prelazio granice uljudnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana