Halid Bešlić tražio, ali mu ne daju hrvatsko državljanstvo?

Dnevni avaz
Halid Bešlić tražio, ali mu ne daju hrvatsko državljanstvo?

Sarajevo – Pjevač Halid Bešlić je u više navrata tražio hrvatsko državljanstvo, ali ga nikada nije dobio, prenosi “Dnevni avaz”.

Iako su na slične zahtjeve drugi umjetnici iz BiH, na preporuku Ministarstva kulture Hrvatske, prije ili kasnije dobijali državljanstvo, sarajevski folker očigledno nije bio te sreće.

Ili bolje reći - nema odgovarajuće zasluge!

Pojedinci su Hrvatima očigledno podobniji, da ne kažemo kulturniji od drugih.

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je baš ovih dana na Sarajevo film festivalu, u intervjuu za jednu TV kuću s posebnim ponosom govorio o hrvatskom državljanstvu koje je dobio u proljeće.

Njega je Ministarstvo kulture ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje mu je potpisao ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Takva procedura uobičajena je i za vrhunske sportiste iz inostranstva koji zatraže da postanu punopravni građani Hrvatske, a njima se državljanstvo dodjeljuje na preporuku Ministarstva sporta.

Iako se mnogo rjeđe govori o onima koje su preporučili zaduženi za kulturu, trebalo bi spomenuti i da je hiphoper Edo Majka, koji je poznat po upornosti u traženju hrvatskih papira, 2010. godine napokon dobio ono što je želio.

Ali Halid Bešlić nije.

Kako stoje stvari, i neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana