Godišnjica bez komemorativnog skupa

Glas Srpske
Godišnjica bez komemorativnog skupa

GRUBIŠNO POLjE - Svega dvije sedmice poslije proglašenja NDH, na jučerašnji dan prije 70 godina, na području Grubišnog Polja u zapadnoj Slavoniji uhapšeno je 504 lica srpske nacionalnosti, od kojih se 487 nikada nije vratilo.

- Pod izgovorom da Srbi kotara Grubišno Polje spremaju "đurđevdanski ustanak", na inicijativu tamošnjeg župnika Petra Sivjanovića iz Zagreba je u Grubišno Polje u predvečerje 26. aprila 1941. godine vozom stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, na čelu sa "emigrantima", šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i Eugenom Kvaternikom - rekao je predsjednik Udruženja građana "Jadovno 1941." Dušan Bastašić, čiji su dva djeda i stric bili među uhapšenima, koji se nikad nisu vratili, a prenose agencije.

U dogovoru sa tamošnjim povjerenikom MUP-a NDH advokatom Lujom Stahuljakom i "predstojnikom" Zorislavom Mikićem, u noći između 26. i 27. aprila pohapšeno je u svojim kućama 504 pravoslavnih Srba. Tokom jula njih 487 pobijeno je na Velebitu, iznad mjesta Tribanj Kruščica, u dijelu kompleksa ustaških logora Gospić.

- Na 70. godišnjicu, u Grubišnom Polju neće biti komemorativnog skupa. U tom gradu, gdje funkciju zamjenika gradonačelnika obavlja tamošnji Srbin, član vladajućeg HDZ-a, danas nigdje nema spomenika o stravičnom zločinu. Žalosna je i činjenica da Srpsko narodno vijeće nije smjelo ili nije htjelo da kod svog koalicionog partnera HDZ-a "isposluje" makar simboličan pomen za ubijene Srbe - rekao je Bastašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana