Forbs: Baja Patak najbogatiji izmišljeni lik

Glas Srpske
Forbs: Baja Patak najbogatiji izmišljeni lik

Bogataši su sve bogatiji, a ni izmišljeni "lovatori" nisu izuzetak, što potvrđuje njihov ovogodišnji rejting američkog ekonomskog magazina "Forbs". Prosječno bogatstvo 15 izmišljenih likova, obuhvaćenih listom prestižnog časopisa, za godinu je uvećano za cijelih 20 odsto, na 9,86 milijardi dolara, dok je njihova ukupna imovina dostigla vrijednost od 131,55 milijardi dolara, više nego bruto domaći proizvod Novog Zelanda.

Na čelo liste izbio je junak crtanih filmova Baja Patak, sa prošlogodišnje druge pozicije. Poznat kao škrtac Baja Patak, koji svoje bogatstvo čuva u zlatnom novcu i investira ga u bisere i drago kamenje, uspio je da za godinu, zahvaljujući 30-odstotnom rastu cijene zlata, uveća imovinu na 44,1 milijardu dolara, a 33,5 milijardi prošle godine.

Na drugoj poziciji rejtinga skliznuo je prošlogodišnji lider - Karlisl Kulen, junak iz djela američkog pisca Stefani Mejer i filma "Sumrak".

Imovina 370-godišnjeg vampira, jednog od prvih investitora "Gugla", po savjetu vidovite poćerke Elis, procijenjen je na 36,2 milijarde dolara. Drugi književni lik, Artemis Fojl II, s bogatstvom od 13,5 milijardi obreo se na trećoj poziciji "Forbsove" liste imaginarnih milijardera.

Izdanku irske mafijaške porodice, desetogodišnjem Artemisu pripao je porodični biznis kada je njegov otac kidnapovan. Osim što je prestupnik, Artemis je i kompjuterski genije, koji je za godinu znatno uvećao bogatstvo zahvaljujući uspjehu "Fejsbuka", koji je osnovao pod pseudonimom Mark Cukerberg.

"Forbs" ukazuje na to da je u procjeni imovine izmišljenih bogataša analiziran njihov početni kapital i vrijednost aktive u realnom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana