Eksplozija energije za kraj Egzita

Mirna Pijetlović
Eksplozija energije za kraj Egzita

Grandioznu završnicu dvanaestog po redu "Egzit" festivala obilježili su enormna gužva na Petrovaradinskoj tvrđavi i nezaboravni nastupi grupa "Portishead" i "Grindmena" sa energično mračnim Nikom Kejvom.

Prije najvećih favorita četvrtog dana festivala, publiku su na "Mejn stejdžu" zagrijali "E-Play", "Big Audio Dynamite" i harizmatični Dušan Kojić Koja sa svojom "Disciplinom kičme", čiji novi album može da se skine sa "Egzitovog" internet sajta. Izlazak na binu bristolskog "Protshieada" izazvao je gromoglasan aplauz publike, a dobro raspoloženje se nastavilo tokom cijelog koncerta. Kao što je i bilo očekivano, pjevačica Bet Gibons je svojim fenomenalnim glasom u katarzičnom transu održala fantastičan koncert. Najveće ovacije u publici svakako su izazvali neki od njihovih najvećih hitova kao što su "Glory boy", "Roads", "Machine gun" i mnogi drugi, koje je oduševljena publika uglas pjevala sa pjevačicom čija boja glasa svakoga ostavlja bez daha.

Poslije njih na binu je izašla grupa "Grindmen" predvođena fenomenalnim Nikom Kejvom, koji je nastupom na "Egzit" festivalu dokazao da je jedna od najvećih zvijezda na svjetskoj muzičkoj sceni. Kejv je tokom koncerta često silazio u publiku, gdje je u jednom trenutku ostao bez kaiša, ali je na poklon dobio crveni brushalter. Kejv je svirao na gitari, a povremeno i klavijaturama. Sve vrijeme energično je skakao, bacao mikrofon i izazivao redare. Publika je imala priliku da čuje "No Pussy Blues", "Heathen Child", "Honeybee", "Grinderman", što joj svakako nije bilo dovoljno, pa se Kejv vratio na bis i odsvirao još nekoliko pjesama za kraj. Tokom posljednje večeri na "Fusion" bini nastupili su "Ola Horhe", "Multietnička atrakcija", miljenici domaće publike "Partibrejkers" i "Lajbah". Na "Explosive" bini, tokom večeri je nastupio i dugo očekivani njemački metal bend "Kreator". Jedna od najposjećenijih bina i ove godine bila je "Positive Vibration Stage", odnosno bina na kojoj se puštala rege muzika. Dvanaesti "Egzit" festival u Novom Sadu počeo je u četvrtak, 7. jula, a na njemu je, do ranih jutarnjih časova u ponedjeljak nastupilo oko 600 izvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana