Ejmi Vajnhaus: Portret izgubljene duše

Tanjug
Ejmi Vajnhaus: Portret izgubljene duše

Izložba posvećena pokojnoj britanskoj pjevačici Ejmi Vajnhaus biće otvorena 3. jula u Jevrejskom muzeju u sjevernom Londonu.

Na izložbi pod nazivom "Porodični portret" predstavljene su fotografije, lični predmeti i kolekcija ploča i CD-ova Ejmi Vajnhaus, a njen brat Aleks posebno je izdvojio neke ploče koje su joj bile važne.

Kustoskinja muzeja Elizabet Selbi rekla je AFP-u da izložba pokazuje koliko je njena porodica uticala na njen muzički ukus.

"Jedna od glavnih tačaka izložbe je esej koji je napisala prilikom audicije za pozorišnu školu Silvije Jang. U eseju se zaista vidi kakva je osoba i šta želi da postigne", rekla je Selbi.

Vajnhausova u eseju navodi da želi da bude zvijezda Vest Enda, da pjeva i da kad ljudi čuju njen glas zaborave na svoje brige.

"Za jednu četrnaestogodišnjakinju to je prilično ambiciozno. A bila je i iskrena o svojim manama i navela je da je u školi bučna i da želi da pjeva ali da je škola ne zanima pretjerano".

Selbi je rekla i da su porodične fotografije izložene u muzeju takođe posebne jer pokazuju da je Vajnhaus još kao dijete imala buntovnu crtu i da je željela da bude izvođač. "Postoje fotografije na kojima ona stoji pored urušenog zida zamka, gotovo kao da je na pozornici i pjeva", rekla je ona.

Pjevačicin brat Aleks je autor tekstova koji prate svaki od izloženih predmeta i kroz njih se vidi tuga porodice koja je izgubila veoma posebnu osobu.

"Nismo ulazili u detalje i mislim da je to dobro jer ovom izložbom pokazujemo njenu stranu koju drugi nisu ranije vidjeli", rekla je Selbi.

Pjevačica hitova "Back to Black", "Rehab", "Tears dry on theit own" preminula je u julu 2011. od trovanja alkoholom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana